Stručný souhrn z článku:

  • Kurkuma, hlavní ingredience zlatého mléka, je známá pro své antioxidantní a protizánětlivé účinky a má pozitivní vliv na zdraví.
  • Kurkuma prospívá srdci, cévám, pokožce, a je zkoumána pro prevenci Alzheimerovy choroby a rakoviny; pro lepší vstřebávání kurkuminu je doporučeno kombinovat s pepřem a tukem.
  • Zlaté mléko, připravované s kurkumou, mlékem, skořicí, pepřem, a sladidlem, je zdravý nápoj, který posiluje tělo a duši, zvláště během chladných dnů.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Hlavní ingrediencí zlatého mléka je kurkuma neboli indický šafrán. Jedná se o oddenek kurkumovníku dlouhého a v čerstvé podobě na první pohled připomíná zázvor. Je oblíbeným kořením v indické, thajské, perské a pákistánské kuchyni, používá se jako přírodní barvivo do potravin a po staletí je součástí tradičního lidového léčitelství.

Jak připravit kurkumové zlaté mléko? Je to jednoduché a stačí na to pár minut. Podívejte se:

Zdroj: Youtube

Jak kurkuma pomáhá?

Zářivě žlutá kurkuma obsahuje vysoké množství antioxidantů, které prokazatelně pomáhají chránit buňky před oxidačním stresem a brání je před jejich trvalým poškozením. Mimo to má silné protizánětlivé účinky, chrání tělo před infekcemi a podporuje jejich léčení.

Prospívá pokožce, podporuje metabolismus a pomáhá při zvýšeném stresu a únavě. Účinná látka kurkumin příznivě působí také na srdce a cévy, zvyšuje výkonnost mozku a je zkoumána i jako možný preventivní nebo léčebný prostředek v případě Alzheimerovy choroby a mozkové mrtvice.

V neposlední řadě se o kurkumě hovoří jako o prevenci proti rakovině, podle některých studií má totiž schopnost redukovat růst krevních cév v nádorech a bránit růstu metastáz.


Přidejte pepř

Kurkumin se v těle hůře vstřebává, není totiž rozpustný ve vodě. Při běžné konzumaci se ho do těla dostane pouhé 1 %. Podpořit to lze kombinací s jinými potravinami.

Vstřebávání kurkuminu výrazně napomáhají alkaloidy obsažené v pepři a také tuk. Variantou jsou také různé doplňky stravy, zde je ale třeba vybírat opravdu kvalitní produkty a ohlídat si doporučené množství, které je 3 miligramy na kilogram hmotnosti dospělého člověka. V případě nadměrného užívání hrozí onemocnění jater.

Mléko s barvou zlata

Zpět k oblíbenému nápoji, kterému se přezdívá elixír zdraví. Jeho příprava je velmi snadná – kromě kurkumy budete potřebovat mléko, skořici, černý nebo kajenský pepř a něco na doslazení, například med nebo javorový sirup.

Mléko můžete použít kravské i rostlinné (ovesné, mandlové, rýžové…). Pokud chcete zvýšit „zahřívací“ účinky, přidejte i trochu strouhaného zázvoru nebo sušené chilli. Některé recepty zahrnují také kokosový olej nebo přepuštěné máslo ghí.


Zlaté mléko

Doba přípravy: 10 minut

Počet porcí: 2

Ingredience:

  • 500 ml mléka (kravského nebo rostlinného)
  • 1 lžička sušené kurkumy
  • ¼ lžičky mleté skořice (ideálně pravé cejlonské)
  • špetka mletého černého pepře
  • 1 polévková lžíce medu nebo javorového sirupu


Příprava:

1) Do hrnce vlijte mléko a přidejte koření.

2) Na mírném plameni a za průběžného míchání metličkou přiveďte směs pozvolna k varu.

3) Přidejte javorový sirup nebo med, nechte 1-2 minuty provařit a podávejte.

4) Pokud nechcete varem přijít o cenné látky v medu, přidejte ho do nápoje až po mírném zchladnutí.

Zdroj: www.ireceptar.cz, downshiftology.com, www.denik.cz