Stručný souhrn z článku:
- Kurkuma, hlavní ingredience zlatého mléka, je známá pro své antioxidantní a protizánětlivé účinky a má pozitivní vliv na zdraví.
- Kurkuma prospívá srdci, cévám, pokožce, a je zkoumána pro prevenci Alzheimerovy choroby a rakoviny; pro lepší vstřebávání kurkuminu je doporučeno kombinovat s pepřem a tukem.
- Zlaté mléko, připravované s kurkumou, mlékem, skořicí, pepřem, a sladidlem, je zdravý nápoj, který posiluje tělo a duši, zvláště během chladných dnů.
Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.
Hlavní ingrediencí zlatého mléka je kurkuma neboli indický šafrán. Jedná se o oddenek kurkumovníku dlouhého a v čerstvé podobě na první pohled připomíná zázvor. Je oblíbeným kořením v indické, thajské, perské a pákistánské kuchyni, používá se jako přírodní barvivo do potravin a po staletí je součástí tradičního lidového léčitelství.
Jak připravit kurkumové zlaté mléko? Je to jednoduché a stačí na to pár minut. Podívejte se:
Jak kurkuma pomáhá?
Zářivě žlutá kurkuma obsahuje vysoké množství antioxidantů, které prokazatelně pomáhají chránit buňky před oxidačním stresem a brání je před jejich trvalým poškozením. Mimo to má silné protizánětlivé účinky, chrání tělo před infekcemi a podporuje jejich léčení.
Prospívá pokožce, podporuje metabolismus a pomáhá při zvýšeném stresu a únavě. Účinná látka kurkumin příznivě působí také na srdce a cévy, zvyšuje výkonnost mozku a je zkoumána i jako možný preventivní nebo léčebný prostředek v případě Alzheimerovy choroby a mozkové mrtvice.
V neposlední řadě se o kurkumě hovoří jako o prevenci proti rakovině, podle některých studií má totiž schopnost redukovat růst krevních cév v nádorech a bránit růstu metastáz.
Přidejte pepř
Kurkumin se v těle hůře vstřebává, není totiž rozpustný ve vodě. Při běžné konzumaci se ho do těla dostane pouhé 1 %. Podpořit to lze kombinací s jinými potravinami.
Vstřebávání kurkuminu výrazně napomáhají alkaloidy obsažené v pepři a také tuk. Variantou jsou také různé doplňky stravy, zde je ale třeba vybírat opravdu kvalitní produkty a ohlídat si doporučené množství, které je 3 miligramy na kilogram hmotnosti dospělého člověka. V případě nadměrného užívání hrozí onemocnění jater.
Mléko s barvou zlata
Zpět k oblíbenému nápoji, kterému se přezdívá elixír zdraví. Jeho příprava je velmi snadná – kromě kurkumy budete potřebovat mléko, skořici, černý nebo kajenský pepř a něco na doslazení, například med nebo javorový sirup.
Mléko můžete použít kravské i rostlinné (ovesné, mandlové, rýžové…). Pokud chcete zvýšit „zahřívací“ účinky, přidejte i trochu strouhaného zázvoru nebo sušené chilli. Některé recepty zahrnují také kokosový olej nebo přepuštěné máslo ghí.
Zlaté mléko
Doba přípravy: 10 minut
Počet porcí: 2
Ingredience:
- 500 ml mléka (kravského nebo rostlinného)
- 1 lžička sušené kurkumy
- ¼ lžičky mleté skořice (ideálně pravé cejlonské)
- špetka mletého černého pepře
- 1 polévková lžíce medu nebo javorového sirupu
Příprava:
1) Do hrnce vlijte mléko a přidejte koření.
2) Na mírném plameni a za průběžného míchání metličkou přiveďte směs pozvolna k varu.
3) Přidejte javorový sirup nebo med, nechte 1-2 minuty provařit a podávejte.
4) Pokud nechcete varem přijít o cenné látky v medu, přidejte ho do nápoje až po mírném zchladnutí.