Pořízení podlahové krytiny s sebou často přináší nemalý zásah do finančního rozpočtu, proto je důležité se před koupí dostatečně informovat a požadovat kvalitní produkt. Aby podlaha dobře sloužila řadu let, měla by splňovat nejen požadavek atraktivního designu a přiměřené ceny, avšak musí nabídnout i odpovídající materiálové a konstrukční provedení. Možná si říkáte, že z pozice „laika“ je těžké jakost posoudit, a máte pravdu. Na pohled lze úroveň zpracování produktu rozeznat velmi obtížně. Přičemž ani cena nemusí být rozhodujícím faktorem, přestože většinou dobře napoví. Ve spolupráci s Milanem Mrkáčkem, vedoucím regionálního prodeje společnosti Kratochvíl parket profi, s. r. o., jsme připravili několik základních bodů, které vás při rozhodování a výběru dřevěné, vinylové nebo laminátové podlahy nasměrují.

Cena tedy může být určitým ukazatelem kvality, ale nikoli stoprocentním. Každopádně pořídíte-li si například v hobbymarketu výrazně levnou podlahovinu, pak od ní nelze očekávat stejnou kvalitu jako u sortimentu od specializovaných prodejců. Ceny kvalitních a nekvalitních produktů se totiž mohou lišit o desítky až stovky procent, záleží na prodejcích a typech materiálů. Odborní prodejci vám navíc zajistí i související servis k pokládce či následné dlouhodobé údržbě. Ať už se vydáte tam, či tam, určitě se vyplatí informovat se o původu krytiny, její struktuře a provedení. Doporučujeme si vzorky lamel prohlédnout a zkusit si je přiložit k sobě, zacvaknout zámkový spoj, uvidíte tak těsnost spoje i celkovou kompatibilitu dílců.

ČTĚTE TAKÉ:

U vícevrstvých konstrukcí, kterým se v článku převážně věnujeme, bývá obecně největším problémem tzv. delaminace, tedy oddělení jednotlivých vrstev krytiny. Tato vada je však okem jen těžko rozpoznatelná, nedochází-li k problému již u vzorku. Dále lze poznamenat, že čím delší má výrobce podlahovin tradici a zkušenosti, tím kvalitnější produkty od něho můžeme očekávat, neboť s velkou pravděpodobností investoval do vývoje a inovací. Podívejme se nyní blíže na specifika u jednotlivých typů materiálů. Dnes začneme dřevem a laminátem, příště zvládneme vinyl a PVC.

Dřevo

Častým zdrojem problémů u dřevěných krytin bývá nesprávné vysušení podlahy při výrobě. Přičemž komplikace se objevují zejména u asijských výrobců, neboť klima v místě výroby je od toho středoevropského odlišné. Ke vzniku spár mezi lamelami, trhlin v nášlapné vrstvě, kroucení prken či zmiňované delaminaci tak může dojít, přestože se dodrží správný postup pokládky včetně aklimatizace krytiny. Špatnou kvalitu lze někdy rozpoznat ještě před samotnou pokládkou, často se jedná o nepřirozeně zkroucené lamely či s výskytem plísně, zejména na spodní straně lamel. Přičemž potíže u dřevěných podlah nastávají při jejich nedostatečném vysušení, nebo naopak přesušení.

Velmi důležitou součástí vícevrstvých dřevěných podlah jsou zámkové spoje, u nekvalitních zámků dochází ke vzniku spár mezi lamelami či nadměrnému křupání při chůzi, nikoli přirozenému mírnému vrzání, které je pro dřevěné podlahy typické a jehož úroveň ovlivňuje i klima v místnosti. Nekvalitní zámek může spolu s působením nesprávného klimatu v místnosti vést k netěsnosti a následnému vzniku skvrn nebo zašlých spár mezi lamelami.

Lamely musejí být přesné z výroby, nesmějí mít výškové přesahy ani spáry větší, než povoluje norma. Drobným nepřesnostem se dá předejít volbou dřevěných lamel s V-drážkou.

Dále upozorněme na kvalitu povrchové úpravy. Při výběru se nenechte zmýlit počtem vrstev laků, neboť pokud má krytina 8 vrstev laku, rozhodně to neznamená, že je kvalitnější než alternativa se 6 vrstvami. Naopak, více vrstev způsobuje křehkost a tím i snazší vznik prasklin. Například švédský výrobce Kährs standardně používá 5 tenkých vrstev mimořádně odolného laku. Kvalita je tedy založena na technologii, nikoliv na počtu vrstev.

Samotný povrch musí být v závislosti na dekoru „čistý“, bez samovolného uvolňování třísek. Pokud k tomuto dochází, pak došlo k přesušení dřeviny ve výrobě. Upozorněme ale, že u rustikálních dekorů může být výrazně strukturovaný povrch a na první pohled nedokonalé zpracování záměrem.

Laminát

Stejně jako u podlah dřevěných je u těch laminátových důležitým prvkem kvalita zámkového spoje. Kromě vzniku spár, ve kterých se postupně zadržuje a začernává špína a prach, se u nekvalitních zámků mohou vyskytnout nepříjemné a „neoprávněné“ zvuky při chůzi. Řada výrobců nabízí zámkové spoje s impregnací proti vlhkosti. Spoj chrání vrstva vosku, zabraňující protečení vody do spár a následnému poškození krytiny. S větším nánosem vody (klasická louže), která by na krytině zůstala delší dobu, si ani impregnace neporadí.

Lamely by měly být vyrobeny přesně, bez výškových přesahů, při pokládce k sobě musejí na všech stranách dokonale pasovat.

Důležitá je i samotná struktura lamel, určitě volte tzv. HDF (High Density Fibreboard) nosnou desku. Značkoví výrobci většinou přicházejí s nabídkou typů se sníženou nasákavostí. Setkáte-li se s nosnou deskou MDF, která většinou pochází od asijských výrobců, raději krytinu nepořizujte. Tato deska je příliš měkká a krytina nebude sloužit tak, jak by měla. U laminátových podlah se při pokládce nevyhnete kročejové podložce, někteří výrobci ji nabízejí jako automatickou součást konstrukce. Tyto podlahy jsou tišší než standardní lamináty, zákazník má jistotu kvalitní podložky a pokládka je rychlejší.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com

Zpracováno ve spolupráci s firmou Kratochvíl parket profi, s. r. o., dovozcem a prodejcem podlahových krytin. Pro více informací navštivte https://www.kpp.cz.