Při jarní probírce kredence nikdy není od věci vyházet zbytečné hrnce. Ale známe to - oblíbíme si jeden rendlík nebo starou pánev a používáme je pořád dokola až do úplného zničení. Je však dobré poohlédnout se včas po novém – rozhodně ještě než se ze starého začne loupat povrch – tak daleko bychom to nikdy dojít nechat neměli. Když nechceme investovat do celých sad nádobí… Autor: archiv Při dokupování jednotlivých kousků nádobí (hrnců, pekáčů, kastrolů) začněme tak, že si pořídíme nejprve to, co nutně potřebujeme k přípravě nejfrekventovanějších jídel. To si také dopřejeme v nejlepší možné kvalitě. Vznikne nám postačující základ sestavy nádobí, kterou už potom budeme jen doplňovat. Pokud holdujeme italské kuchyni, rozhodně potřebujeme velký hrnec s tenkými stěnami a obří nerez cedník. Vaříme-li často čínská jídla, pak vybereme opravdu kvalitní wok pánev. Na škodu také nebude obměnit a doplnit naši sadu kuchyňských nožů. Co potřebujeme jako fandové domácího pečení V první řadě je to sada kvalitních pečicích plechů s nepřilnavým povrchem, které se budou lišit rozměrem i hloubkou – nízké na drobné pečivo a vánočky, hluboké na bublaniny, perníky. A dále jsou na trhu ve velkém výběru rozmanité pečicí formy rovněž s kvalitními povrchy. Dortové formy s odnímatelnou boční stěnou se vyrábějí v průměrech od 16 do 30 cm (nejčastější velikostí je 24 a 28 cm). Hluboké jsou 4 - 5 cm, můžeme koupit ale také formu s hloubkou 8 - 9 cm. Formy mohou být také s otvorem uprostřed, dno bývá také někdy zvlněné. Nízké kulaté formy na koláče (použít se mohou i na pizzu) najdeme i ve větších průměrech – i nad 30 cm. O něco menší jsou různě hluboké bábovkové formy, ty se vyrábějí převážně v průměrech 24 a 26 cm. Formy typu „srnčí hřbet“ na výrobu biskupských chlebíčků bývají široké 12 centimetrů – velikost si určíme zvolením potřebné délky. Ta může být zhruba od 24 do 30 centimetrů. Pudingové formičky jsou kulaté minibábovky (v průměru 10 cm) dětem se ale zavděčíme i formičkami ve tvaru zvířátek. Forma na výrobu muffins je plato s šesti prohlubněmi, asi 20x30 cm velké, rovněž s antiadhezivním povrchem. Krájet dort bývá problém… Když je upečeno, bývá někdy problém dort čistě a bez drobení nařezat. Nůž se k tomuto účelu příliš nehodí – je krátký a nemá speciální pilovité ostří. Nejlepší je zakoupit speciální nástroje: k podélnému rozříznutí piškotu je určena nerez pilka s vysokým držadlem. K dokonalému rozkrájení hotového dortu na přesně stejné dílky slouží kovový kruh s naznačenými ostrými dílky, který se na dortový korpus shora přiloží a zatlačí do něj. -ag-