Máte-li kuchyň spojenou s obývákem, nejspíš budete chtít pokrýt celý prostor jednou krytinou, abyste nevytvářeli výrazný přechod. Například odolné exotické dřevo by se pak skutečně prodražilo, když uvážíme, že 1 m² vás může vyjít klidně na 2000 Kč. Řada lidí proto raději zvolí cenově dostupnější laminát a později jim vrtá hlavou, zda neučinili chybu.

Dříve se laminátová podlaha do kuchyně skutečně nedoporučovala, protože se ještě nevyráběly vodotěsné verze. Rozlitá voda se snadno dostala do spojů a deska začala bobtnat. Pokud jste v kuchyni měli pračku, která se nedopatřením vylila, podlahu jste mohli rovnou vyměnit. Tyto katastrofy se mohou stát i dnes, koupíte-li obyčejný, laciný laminát. Do kuchyně je třeba zvolit podlahu s vodotěsným zámkovým spojem a nejlépe i protiskluzovým povrchem. Jestliže už laminátovou podlahu v kuchyni máte a jde o standardní výrobek, který vodě neodolá, spoje mezi deskami byste měli aspoň zatmelit vodotěsným tmelem na podlahy.

V levnějším soudku nicméně najdeme i jiné možnosti. Třeba lepené vinylové dílce nebo měkčený vinyl v roli. Na nášlap je tento materiál měkčí než laminát a teplejší než dlažba, vodě statečně odolává, snadno se čistí a snižuje kročejový hluk, takže se hodí především do paneláků. Při nákupu se jen ubezpečte, že výrobek pochází z Evropské unie a vyhovuje podmínkám zdravotní nezávadnosti.

Obdobnými vlastnostmi se chlubí i marmoleum, které je sice o něco dražší, ale zato je vyrobeno z přírodních ingrediencí. Základ tvoří jutová tkanina a korková drť, jež jsou spojeny pryskyřicí doplněnou o lněný olej a barevné pigmenty. Marmoleum je ideální volbou pro ty, kdo hledají do kuchyně něco cenově dostupného, a přitom netradičního a ekologického. Jeho cena začíná okolo 650 Kč za m².