Květák je perfektní nízkokalorická zelenina, na které si pochutná každý, když ho upraví trochu jinak, než bývá zvykem. Je bohatý na vlákninu, takže vás i dobře zasytí, dále na minerály i vitaminy, nejvíce se vyzdvihuje obsah vápníku. Typickou chuť mají „na svědomí“ hořčičné glykosidy, které bojují proti škodlivým bakteriím a údajně také omezují riziko některých typů rakoviny. Nicméně díky přidání másla a smetany bude výsledek na talíři z pohledu chutí famózní.


Suroviny pro 4 osoby: 1 květák, 250 g másla, 150 g smetany, 150 g podmáslí, Solamyl, olej Modrý mák v presu, mák, sůl, pepř

Postup: Květák rozdělte na 4 díly. Osolte a opepřete, nechte odpočívat. V pekáčku rozpusťte máslo a přidejte květák tak, aby byl co nejvíce ponořený. Zakryjte pečicím papírem a dejte péct při 160 °C (než bude měkký, potrvá zhruba 50 minut). Mezitím smíchejte smetanu s podmáslím a přiveďte k varu. Přidejte rozmíchaný Solamyl, aby tekutina měla hustotu krémové polévky. Dochuťte solí a makovým olejem, potom přeceďte přes jemné sítko. Upečený květák můžete ještě opéct na grilu. Porce květáku rozdělte na talíře, přelijte smetanovou pěnou a posypte praženým mákem.

Zdroj: Regionální potravina