Po zmrzlých, kteří se slaví uprostřed května, budeme sázet teplomilnou zeleninu, kterou bylo třeba předpěstovat již v předjaří. Mnoho druhů zeleniny ale můžeme na zahradu vysévat ještě před zmrzlými. Pro postupnou sklizeň se hodí vysít dřeňový i cukrový hrášek.

Stále ještě můžeme vysévat i letní odrůdy salátu. Nejčastěji se pěstují ledový, římský či chřestový salát. Semena klíčí lépe na světle, proto je nezasypáváme, pouze přitlačíme k substrátu. Rostoucí sazenice zaléváme a hnojíme například velmi zředěným výluhem ze zkvašených kopřiv.

Dále lze vysévat také odrůdy ředkviček určené pro celoroční pěstování. Narostlé ředkvičky včas sklízíme, rostoucí pravidelně zaléváme, aby nebyly příliš hořké, nedřevnatěly a nepraskaly. Z bylinek vyséváme kopr.

Pro křehké kořeny a okamžitou konzumaci pěstujeme rychleji rostoucí karotku. V teple semena klíčí rychle, nesmí však zaschnout. Jsou drobná, nesejeme je však příliš hustě, nebo bude třeba semenáčky jednotit. Stále ještě můžeme sít i pozdní odrůdy květáku a brokolice. Rostoucí rostliny se vyplatí dostatečně zalévat a hnojit, ideálně tekutými organickými hnojivy.

Zdroj: Youtube

Nebezpečí pozdních mrazíků

Citlivější rostliny na zeleninových či trvalkových záhonech lze proti nočním přízemním mrazíkům, které mohou přijít navzdory teplému jaru, snadno ochránit fóliovými tunely, rámy vyplněnými sklem nebo fólií, nejjednodušší, a přesto účinné je přes celý záhon přehodit bílou netkanou textilii a na okrajích ji zatížit.

Jednotlivé rostliny lze chránit pomocí papírových či plastových krytů. Dříve se používaly krásné skleněné zvony, ale pokud je nemáte, postačí obyčejné sklenice, staré hrnce, lepenkové krabice, půlky PET lahví.

Zdroj: ireceptar.cz, osiva-semena.cz