Počátkem května sejeme na záhony semínka okurek, a to salátových i nakládaček, a také různé druhy salátů, které se hodí pro brzkou i pozdní sklizeň. Vyzkoušejte nejen klasické letní saláty, ale také polníček, dubáček, lollo rosso i bianco nebo římský či chřestový salát. Milovníci čekankových puků mohou zasít čekanku již nyní a rovněž je vhodná doba pro setí mrkve, červené řepy, brokolice, květáku a kedlubnů.

Zkraje měsíce je vhodné také zasadit předpěstované sazeničky růžičkové nebo hlávkové kapusty, pórku či zelí, jejichž sezona sklízení přijde na podzim a v zimě.

Po „zmrzlých mužích“ je správný čas sázet na záhony papriky, lilek a rajčata a také zasít semínka jedlých i okrasných dýní a cuket, keříčkových i pnoucích fazolí a kukuřice. Pokud si doma pěstujete v květináčích bylinky, můžete je již postavit ven, nebudou jim hrozit mrazíky, a naopak venkovní prostředí pomůže jejich bohatšímu růstu. Pokud je doma nemáte, je právě teď ideální doba na jejich výsev na záhony či do venkovních nádob. Pokud máte již na záhoncích rozmarýn, tymián nebo šalvěj, můžete si je nařízkovat a rozmnožit.

Z ozdobných květin je možné vysít na záhonky letničky, na které jsme v dubnu zapomněli nebo jsme to již nestihli (jako například aksamitníky, astry, černucha damašská, gazánie, hledíky nebo lichořeřišnice), a je vhodná doba k výsevu dvouletek, které nám pokvetou příští rok. Mezi ty nejkrásnější patří náprstník, hvozdík bradatý, léčivý proskurník topolovka či topolovka slézová, chejr vonný.