Komplikované vití věnců nechte profíkům, v tomto případě jen z části ozdobíte dřevěný kruh. A nic se nestane, když nebudete mít po ruce přesně všechny rostliny podle návodu, klidně některé vyměňte za jiné. Jen růže, královny květin, určitě zachovejte.

Co budete potřebovat: 4 stonky šalvěje lékařské, 2 stonky řebříčku, 2 stonky skalníku, 4 zahradní růže na krátkých stoncích (na foto je použitý kultivar The Fairy), 1 stonek jasmínu, 2 snítky rozmarýnu, 1 stonek listnatce

Pomůcky: nůžky, vyšívací nebo jiný kruh (lze ho uplést také z drátků), zelená květinářská páska, stužka

Jak na to

1. Zešikma zkraťte stonky květin na délku asi 8 cm a stejně i zeleň na délku 16 cm (jen několik slabších stonků zeleně nechte nepatrně delší). Jeden stonek zeleně odložte stranou, v tomto případě jde o jasmín dlouhý 24 cm.

2. Ke kruhu postupně připevňujte zeleň páskou. Dekorace soustřeďte jen do části budoucího věnce. My jsme začali listnatcem, který je vhodný jako základ a dává věnci hezky plynulý tvar. Důležité: pásku vždy dobře utahujte. A každým novým stonkem zakryjte pásku, kterou je připevněný stonek předchozí. Což je snadné, když se zeleň umísťuje jedním směrem.

3. Nyní pokračujte s květinami, opět je postupně připevňujte květinářskou páskou. Aranžujte je libovolně, ovšem pro větší efekt se vyplatí dávat růže k sobě, do skupiny. Jejich větší květy také pomáhají zakrýt místa, kde je vidět páska.

4. Až připevníte všechny květy, vložte jasmín pod jednu růži, ale v opačném směru. Nebo jeho stonek oviňte kolem kruhu, případně ho vložte do mezery mezi květy a zeleň.

5. K věnci přivažte kousek stužky nebo proužek lněné látky, za který ho pověsíte na židli, ke girlandě, na blízký strom…

Tento tip jsme pro vás vybrali z publikace Věnce a přírodní dekorace (vydala Metafora), v níž najdete řadu dalších návodů, jak si vytvořit jednoduché a přitom hezké dekorace z čerstvých i sušených rostlin.

Zdroj: Grada