Aniž bychom si to uvědomili, stáváme se v té době zahradníky, kteří se snaží z nejmenší rodinné zahrádky udělat útulné místečko, za které by se nemuseli stydět všichni ti, kteří nás předešli.

Než se pustíme do vlastního zahradničení, je třeba hrob důkladně očistit. Nejprve ho zbavíme zbytků ohořelých svící, starých věnců a spadaného listí. Pryč musí také odkvetlé letničky, zašlé dvouletky nebo trvalky a samozřejmě i plevele, které nemají úctu ani před místem nejposvátnějším. Choulostivé trvalky opatrně vyjměme s kořenovým balem a uložme v nádobách na chráněné místo. Abychom nenadělali zbytečný nepořádek a neznečistili ostatní hroby, můžeme použít menší igelitovou celtu, do které okamžitě nahrneme veškerý zahradní odpad a po skončené práci ho vysypeme do kontejneru.

ČTĚTE TAKÉ:

Úprava hrobu

Důstojně by měly působit i stálezelené dřeviny, jako jsou túje, jalovce, zakrslé jedle a smrky, které stále ještě můžeme zahradnickými nůžkami dotvarovat a odstranit všechny přečnívající větve, které narušují jejich kompaktní tvar. Ostříhané větévky nevyhazujme, mohou se hodit k aranžování nebo jako ochrana vytrvalých rostlin. Rovněž se už nepouštějme do většího tvarovacího řezu. Pokud se domníváme, že dřeviny potřebují důkladně zkrátit, nechme to na začátek jara nebo příštího podzimu. * Co všechno můžete dát na hrob vám představí aranže z Rozkvetlé dílny**

Podzimní sázení

Pokud nemrzne, můžeme ještě hrob osázet trvalkami pro podzimní výsadbu. Pamatujme však, že půda na tak malém prostoru už bývá vyžitá, a proto vyhlubme lopatkou dostatečně velkou jamku, kterou při výsadbě doplníme doporučeným substrátem pro ten který druh rostlin. Ty přesazujeme přímo na místě z pěstebního květináče, přičemž dbáme o zachování kořenového balu.

Pokud se zem v nádobě drolí, nejprve ji důkladně prolijeme. I v takovém případě však musíme přesazenou rostlinu ještě jednou zalít, aby se všude ke kořenům dostala půda, kterou je třeba současně udusat. Přesazené rostlinky obložme chvojím nebo mulčovací kůrou sloužící jako ochrana před vymrzáním.

Rostliny na hrob vysazujeme většinou ve skupinách souběžně podél rovů, ale mohou též tvořit pravidelné obrazce ve střední části zeleně. Do nich můžeme zakomponovat i různé druhy, je ovšem možné zapíchat nové sazeničky také mezi přezimující dvouletky apod. Solitérní rostliny tvoří většinou nápadně kvetoucí trvalky, z nichž se v tuto dobu využívají hlavně zahradní chryzantémy. Protože přesazování na konci října květenství příliš neprospívá, kupují se hrnkované chryzantémy, které se i s květináčem zapustí do země. Zimu sice nepřečkají, ale až do zámrazů budou zdobit hrob nádhernými květy.

Závěrečný úklid

Když se nám podaří rodinný hrobeček náležitě upravit květinovou výzdobou, umeťme všechny kamenné části i bezprostřední okolí, neosázená místa urovnejme hrabičkami a pečlivě zakryjme chvojím. Na ně můžeme položit věnce a mezi větvičky umístit vázy s řezanými či umělými květinami aj. Mějme však na paměti, že nově vysazené trvalky budou ještě do příchodu zimy potřebovat naši péči, a pokusme se naše zesnulé navštívit kromě Dušiček i v jiné sychravé dny. Třeba nám za to podrží v nebi místo.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com