Po skončení mrazů můžeme postupně odstraňovat zimní nastýlku u trvalek, růží a dalších okrasných dřevin. Odstraněné chvojí nebo rohože nemusíme okamžitě likvidovat nebo ukládat do kůlny, počasí bývá nevyzpytatelné a někdy se nám ještě mohou hodit. U zvláště citlivých rostlin, jako je například mochyně a srdcovka, je skoro určitě ještě využijeme při pozdních holomrazech. Ze záhonů trvalek také odstraníme všechny zaschlé části rostlin a květiny vytažené mrazem lehce zatlačíme, aby jim nezaschly kořeny. Nezapomínáme ani na skalku. Určitě zde kvete již řada alpínek, které potřebují přihnojit kompostem a také upravit okolí, aby zazářily v plné kráse. Současně si připravíme místo pro výsadbu nových rostlinek a vytipujeme trsy, které bude třeba rozsadit.

Chráněný výsev

Do studených nebo poloteplých pařenišť vyséváme letničky, které mají delší vegetační dobu. Jsou to například některé druhy letních kopretin, hledík, hvězdnice, fiala, afrikán, čínský karafiát, kokarda, sporýš, kopretina, slaměnka a další. Podle možností lze k výsevu vyžít i truhlíčků nebo misek, které umístíme na okenní parapet, kde není zapnuté ústřední topení. Když rostlinky vzejdou, přesadíme je do hrnků nebo rašelinových květináčků a zkrátíme jim přitom asi o 1/3 kůlový kořínek. Tímto způsobem se předpěstovávají například afrikány, letní fialy, hledíky, karafiáty, kokardy, slaměnky, kopretiny, letní plaménky a další. Hrachor vypěstovaný tímto způsobem je vhodný převážně k urychlení květenství, jinak se vysévá přímo na záhon.

A co dělat v březnu v zelninové zahrádce?

A co teď dělat se stromy?

Na růže

Vedle hrabiček, motyky a lopatky nemusí zahálet ani zahradnické nůžky. Už počátkem března prořežeme plaménky a popínavé růže kvetoucí v létě. Především odstraňujeme poškozené, nemocné a příliš slabé větévky, které nezaručují, že by z nich mohly vyrašit silné květné letorosty. U všech typů růží odstraňujeme také staré a sukovité větve, abychom jim poskytli životadárný vzduch. U keříčkových růží provedeme hloubkový řez na výhonky s 5, 8, popřípadě až s 12 očky. Čím je jednotlivá odrůda vzrostlejší, tím více oček jí ponecháme. V březnu je rovněž třeba ořezat přerostlé větve křovin a keřů kvetoucích v létě. Způsob řezu volíme individuálně podle jednotlivých odrůd a jejich stáří. Kromě úplného zmlazovacího řezu, který provádíme u starších rostlin, dbáme zásady, aby si rostlina po našem zásahu zachovala svůj původní tvar a bylo ji možno rozeznat. Nemáme-li se stříháním větší zkušenosti, poraďme se o konkrétních případech se zahradníkem.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com