Květopas je malý brouk, který přezimuje pod kůrou stromů nebo v listí. Může způsobit katastrofální škody na vašem ovoci. Pokud jste zahrádkář nebo profesionální pěstitel, měli byste provést kontrolu vašich sadů a zahrad. Nejlepší čas na pozorování je během začínajícího rašení pupenů, kdy brouci začínají vylézat ze svých úkrytů.

Podívejte se, jak květopas vypadá:

https://www.youtube.com/watch?v=w6wQNStU4XQ

Sežere květy

Najdeme ho nejčastěji na výsadbách, které sousedí s lesy, parky a zahradami. Také si oblíbí jižní části stromů, kde mohou teploty během dne přesáhnout 10 °C.

„Brouci při oteplení nad 6 °C vyžírají do pupenů hluboké kanálky a způsobují zastavení jejich vývoje. Samice přibližně týden po spáření kladou do květních pupenů vajíčka,“ píše o květopasu jabloňovém specializovaný rostlinolékařský portál, který před broukem varuje. Dál pokračuje: „Poškození pupenů dospělými brouky není tak významné, jako škody způsobené larvami uvnitř vyvíjejících se květů. Výše škod závisí na květní násadě. Slabší napadení může dokonce příznivě zredukovat příliš vysokou násadu květních pupenů. Škodí hlavně při malé násadě plodů. Čím je jaro chladnější, tím kladení vajíček probíhá v delším časovém úseku a je poškozováno více květů. Koncem května a v červnu se líhnou brouci nové generace, kteří po krátkém žíru jabloně opouštějí a omezují aktivitu. Na podzim si vyhledávají vhodná místa k přezimování.“

Vajíčka, která samice klade do květních pupenů asi týden po páření, mohou způsobit ještě větší škody. Larvy se živí uvnitř květů a mohou poškodit až 80 % plodů. Proto je důležité být ostražitý a ošetřit své stromy povolenými přípravky na ochranu rostlin.

Proti květopasu lze dle agromanuálu použít přípravky na bázi deltamethrinu, spinosadu nebo azadirachtinu, jako je například Decis Protech, NeemAzal-T/S, SpinTor apod. Zásah musí být rychlý, aby se zabránilo vylíhnutí vajíček.

Výskyt květopasu je velký problém pro jabloně a může způsobit značné ztráty. Buďte proto ostražití a nezapomeňte své stromy pravidelně kontrolovat, abyste předešli katastrofě.


Zdroj: Rostlinolékařský portál, Agromanuál