V době kvetení jsou abélie opravdu nádherné. Kvetení se odehrává průběžně po řadu měsíců, což je velké plus těchto okrasných dřevin, navíc přetrvává až do října. Pak tolik nevadí, že se většinou jedná o opadavé (poloopadavé) keře, v našich podmínkách jen zřídkakdy stálezelené.

Drobnější záležitost

Podzim přeje výsadbám, tak proč nezasadit také abélii. Můžete mít i solitérní keř, sluší jí to ve skupině nebo ve společnosti dalších okrasných keřů či trvalek. U nás obvykle dorůstá do výšky asi 1 až 2 metrů.

Pro dekorativní abélie jsou typické drobné květy trubkovitého tvaru, které je zdobí řadu měsíců. Většinou mají barvu bílou, narůžovělou až načervenalou. V zahradnictvích lze objevit rovněž kultivary s panašovanými listy. Jinak listy bývají temně zelené, na podzim se mění v sytě žlutou a tmavší červenou.

Kde se jim bude líbit

Další dobrou vlastností abélií jsou jejich skromné požadavky vůči půdě. Kdyby na to přišlo, porostou téměř všude, kde není nadmíru mokro. Přesto spíše uvítají dobře propustnou a vyživenou kyselejší zeminu. Slunce chtějí v dostatečné míře a také místo chráněné před ostrými větry. U kultivarů citlivějších na mráz nezapomeňte prvních pár let po výsadbě na nastýlku, například chvojím.

Krása v detailu

Z mnoha druhů abélií se u nás často pěstuje velkokvětá a čínská, případně Schumannova.

Zkuste například kultivar Edward Goucher, který byl vyšlechtěný před více než 100 lety. Má růžové květy a tmavě zelené listy, na podzim vínové. Na květech i listech se v průběhu času objevuje bronzový nádech.

U Kaleidoscope ještě více zaujmou panašované listy. Nejprve jsou zelenožluté, postupně se proměňují a vidět lze i růžové a oranžové odstíny, následně se zelená „přemaluje“ na tmavě vínovou. Během podzimu listy doslova září, někdo je přirovnává k barvě ohně. Panašování je ovšem výjimečné v tom, že podíl zelené barvy na listech není převažující. Květy jsou bílé s růžovým nádechem.

K oblíbeným kultivarům patří také Bumblebee, ale třeba si nakonec vyberete jinou abélii. Nebo zkuste zkombinovat různé kultivary, aby vaše zahrada byla ještě pestřejší.

Zdroj: Youtube

Zdroj: ceskestavby.cz, havlis.cz