Mezi rostlinami, které otevírají v tomto ročním období svá poupata, patří i pažitka. Až do začátku léta si tak užijete nejen pohled na malé fialové květy, také si je vychutnáte. A to doslova. I když jsou zejména pastvou pro včely, ani lidem jejich konzumací nehrozí nebezpečí. Se sběrem byste však neměli dlouho otálet, poměrně rychle odkvétají.

Ve videu najdete potřebné informace, kdy je nejlepší doba na sběr květů pažitky a jaké nástroje a techniky použít, aby vám za dva týdny bylina opět vyrostla. Podívejte se a vychutnávejte si i vy všechny části pažitky každý den.

Zdroj: Youtube

Květy šnytlíku využijete v kuchyni opravdu různorodě

Stejně jako nať, i tato roztomilá kvítka jsou skvělé dochucovadlo, ozdoba nebo je můžete jíst syrové. Sice pažitka neboli šnytlík nevypadá jako cibule, ale patří do stejné botanické skupiny a také tak chutná. Jemná cibulová chuť dodá šmrnc každému salátu, polévce, rybám, těstovinám i pečeným bramborám. Krásně vypadají posypané na sýru, rýži a skvělý z nich je také ocet. A pokud se vám poštěstí získat pažitku čínskou, muffiny či chléb jsou s ní opravdu excelentní.

Než se pustíte do vaření, odstřihněte květy šnytlíku ze stonku a několikrát je opláchněte ve studené vodě. Zbytky nečistot či hmyz z nich vyplavou ven. Nechte je ještě na vzduchu uschnout nebo je osušte papírovou utěrkou. Na vaření můžete použít celé květy, nebo je rozdělte na růžičky a použijte dle vlastního uvážení. Fantazii se meze nekladou. Vyzkoušejte i vy květy pažitky ve svém každodenním jídle.

Zdroje: thespruceeats.com, backyardgargenlover.com, gardenbetty.com