Hodně lidí si stále myslí, že v zimě je dobré krmit divoké kachny a labutě tvrdým pečivem nebo chlebem. Případně jim přilepšit zbytky od nedělního oběda. To je zásadní chyba, labutě, kachny, ba dokonce ani další známí obyvatelé našich řek a rybníků, lysky, nejsou popelnice. Jaká potrava je pro ně opravdu (ne)vhodná?

Proč chleba a pečivo vadí

Tvrdé pečivo a chleba zaplní žaludky, ale jinak vodním opeřencům nic moc nenabídne, kromě sacharidů nemá velkou výživovou hodnotu. „Může jim naopak spíše uškodit, způsobit zažívací potíže nebo poruchy růstu peří. Ptáci ho nejsou schopni ve větším množství strávit. Navíc bývá zpravidla hodně slané, často i kořeněné, starý chléb či rohlíky jsou zase častým zdrojem plísní,“ upozorňuje Ing. Jan Vašák, ředitel Zoo Jihlava. Kromě toho se tvrdá kůrka chleba ani nestihne rozmočit, jak rychle k ní hladový pták míří, a pak nelze vyloučit ani poškození jícnu.

Co si doma uvaříte, to si snězte

Dříve bývalo zvykem, že se domácí zvířata krmila tím, co zůstalo z oběda, takže by mohlo někoho napadnout labutím či kachnám přinést různé zbytky z kuchyně. Ani tato potrava pro ně není vůbec vhodná. Opět je většinou dochucovaná, mnohdy navíc připravovaná na oleji a obecně má vysoký obsah kalorií.

Hlavně zelenina a obiloviny

Ptáci, které lze u nás na vodních plochách potkat, se živí převážně rostlinnou potravou, případně drobnými živočichy. Nejvhodnější pro ně budou různé druhy zeleniny nebo obilovin. Zejména jde o nakrájenou listovou zeleninu jako čínské zelí, hlávkový či ledový salát. „Nepohrdnou ani chrásty (nadzemní část rostliny, hlavně listy) či košťály květáku a brokolice nebo odřezky z mrkve a kedlubny. Chutnat jim budou i různé zrniny jako kukuřice, pšenice, žito a další. Klidně použijte rozmrazený hrášek s kukuřicí nebo neupravené ovesné vločky a naklíčená semena,“ radí Jan Vašák.

Proč je syrová zelenina lepší

Trocha uvařené zeleniny, pokud není solená nebo kořeněná, neškodí. Ale opravdu v malém množství, protože se rychleji kazí. Díky většímu obsahu vody také v zimě dříve zmrzne. Kdežto na syrové zelenině si opeřenci pochutnají bez problémů i několik hodin poté, kdy jste jim dobroty hodili do vody.

Jablko a speciální granule

V menším množství jim můžete nabídnout i naše tradiční ovoce, například jablka nastrouhaná nahrubo nebo nakrájená na kousky. Anebo zajděte do obchodu s chovatelskými potřebami či do hobbymarketu a labutím a kachnám kupte směsi (granule) speciálně připravené pro vrubozobé ptactvo. Lyskám zase můžete přilepšit například moučnými červy.
Z pohledu ročních období není třeba ptákům stravu upravovat, jen v zimě je více pravděpodobné, že ji skutečně sežerou.


Mají různé chutě?

Kdybyste chtěli být při výběru dobrot pečlivější, pak labutím nabídněte více zeleniny, hlavně listové. Živí se totiž hlavně rostlinnou potravou. Když můžou, tak se i pasou, dále v jejich jídelníčku převažují stonky a listy vodních rostlin. Kachny kromě rostlinné potravy mají rády různá semena a obilí. A lysky jsou zase více masožravé.

Zdroj: Zoo Jihlava