Přicházíme v hypermarketu k regálu se sýry, a pokud je přímo obsypán lidmi, rychle hledáme podvědomě očima ten svůj sýr, známou krabičku – a rychle pryč. V tom zmatku se nám vůbec nechce u sýrů postávat, parkovat tu nákupní vozík a tak dále… Tohle si ale ty nejlepší sýry renomovaných značek nezaslouží. Chtělo by to jednou si udělat čas a vydat se na průzkum, speciální výlet do obchodu, kdy je tam minimum lidí. Jenom proto, abychom se o sýrech něco dozvěděli, prohlédli si důkladně celý sortiment. Nejlepší je to samozřejmě v prodejnách specializovaných (ve francouzské či italské prodejně), ale ve velkých obchodech lze také hodně najít. Pro tradiční, selské sýry (nikoliv průmyslově, ale ručně vyráběné) se vypravíme také do prodejny biopotravin.

Všechny sýry kupujeme čerstvé – tedy přesněji vzato neprošlé, vždy se podíváme na datum. Výhodné nabídce se u sýrů vyhneme. Jejich stav posuzujeme zrakem (pokud lže), čichem, hmatem podle konzistence a podle data spotřeby.

Transport zrajících sýrůJerome Klapka popisoval, jaké utrpení i pohoršení spolucestujících přineslo převážení výtečného, avšak značně zavánějícího sýru vlakem. Abychom nedopadli také tak, měli bychom se na nákup uleželých olomouckých tvarůžků nebo romadúru vyzbrojit. U typu camembert (hermelín) nacházíme ten nešvar, že je někdy distribuován nedozrálý, tvrdý. Pokud je tomu tak, kupujeme zajíce v pytli, protože sýr nemusí doma dozrát. Tady se tedy není žádné důrazné vůně vůbec bát. Správně by to mělo ale být naopak - camembert, brie, pivní sýr a olomoucké syrečky bychom měli domů odnášet měkké. Což je někdy kvůli jejich vůni skutečně náročné, třeba v plné tramvaji. Určitě je nedáváme do mikrotenového sáčku, protože s tím si vůně sýra poradí a ihned odérem nasákne i mikroten! Protože papírové sáčky, které pronikavou vůni sýra tlumí lépe, nejsou v obchodech většinou k dispozici, musíme si je přinést. Nejlepším řešením je jejich kombinace s plastovou plochou krabičkou, třeba takovou, jaká se prodává na školní svačiny. Tak dojedeme s tím nejuleželejším sýrem domů bez problémů.

-ag-Foto: Archiv In