Počátkem listopadu, v dušičkový čas, se mnohde objevila vyřezaná dýňová strašidélka. Dýňová strašidélka osvícená svíčkou sice vypadají hezky, ale co si počít pak s vydlabanou dužninou? Nejlépe uděláme, připravíme-li si z ní něco dobrého k snědku. Nejprve se ale pojďme podívat na tykve blíže, jde totiž o velmi zajímavou rostlinu, která už po staletí naši domácnost nejen zdobí, ale výrazně obohacuje i náš jídelníček. Pestrý rod tykvovitých Plody tykví mají nejrůznější tvary i zbarvení. Mohou být kulaté, zploštělé, vejcovité, válcovité, hruškovité i baňaté, malé i velké. Povrch plodu bývá hladký, žebrovitý nebo hrbolatý. Co se týká barvy, tak najdeme zástupce rodu zbarvené zeleně, krémově, oranžově, žlutě, dokonce nás okouzlí i jedinci, kteří jsou na světlém podkladu tmavě zeleně kropenatí či pruhovaní. Dužnina tykví bývá nazelenalá, krémová, žlutá i oranžová. I chuťově jsou tykve velmi rozmanité, některé se na jazyku jen rozplývají díky své hladkosti a jemnosti, jiné jsou vláknité, další kašovité nebo dokonce moučné. Patří mezi zeleninu, proto se většinou využívají k přípravě slaných pokrmů, přesto však jedna velká oranžová baculatá tykev bývá u nás konzumována především jako sladký kompot. Cucurbita maxima aneb Tykev velkoplodá čili dýně Její pravlast bychom našli v Peru. Indiáni ji v kuchyni využívali přibližně už před 3000 lety. Dosahuje běžně hmotnosti 30 - 40 kg, některé kultivary dokonce 40 – 60 kg. Dýně je jednoletá, teplomilná, liánovitá rostlina. Plody se nechávají na rostlině dozrát a vybarvit až do sytě oranžové. Nemusíme je okamžitě zpracovávat po utržení, jestliže je dobře uskladníme, vydrží nám čerstvé až do jara. Zdravá dýně Všechny tykve obsahují až 90 % vody. Dýně mají poměrně vysoké množství provitamínu A, dále obsahují vitamín C, B1, B2, kyselinu nikotinovou, pantotenovou a fruktózu. Výživová hodnota dýně však není vysoká, a tak je tato plodina považována za dietetickou zeleninu. Bez obav ji můžeme konzumovat například při redukčních dietách. Jak na její zpracování Dýni zpracováváme nejčastěji na sladké kompoty, proslazujeme ji i kandujeme, v této podobě může nahradit citronát. V sladkokyselém nálevu ji konzumujeme jako salát. Využíváme tuto plodinu také do koláčů, perníků či buchet. Především od poslední třetiny 20. století se také vyhledávanými stala dýňová semínka, která se dnes již prodávají loupaná, mají příjemnou oříškovou chuť, proto také slouží k přímé spotřebě jako oříšky nebo se přidávají do pečiva, především celozrnného. Pro svůj výrazný zdravotní efekt bývají doporučována především k posile srdeční činnosti. Dýňové recepty pro inspiraci Dýňová polévka s bramborem a hráškem 1,5 polévkové lžíce dobrého oleje, 20 dkg brambor, 20 dkg dýně, 4 - 6 stonků petržele, 1 cibule, 2 hrsti zeleného hrášku, sůl, 1 hrst nasekané zelené petrželky. Brambory oloupeme, vydlabanou dýni nakrájíme na kostičky a obojí společně necháme osmahnout na rozpáleném oleji. Odstavíme, necháme prochladnout a posléze zalijeme vroucí vodou. Znovu postavíme na oheň, přidáme nakrájenou zeleninu a hrášek. Po osolení vaříme polévku do změknutí zeleniny. Pak vybereme hrášek, brambory a zeleninu rozmačkáme, hrášek vrátíme zpět, přidáme nasekanou petržel, necháme přejít varem a podáváme. Sladká dýně 30 dkg dýně, 1 lžíce mletého zázvoru, 1 lžíce práškového cukru, 2 lžíce másla, 2 lžíce koňaku. Očištěnou dýni nakrájíme na kousky a se zázvorem ji dusíme do měkka. Pak přidáme cukr, máslo. Přidáme koňak a na mírném ohni ještě chvíli dusíme. Necháme vychladnout a podáváme jako dezert. Kuře nadívané dýní 1 kuře, 1 rohlík, mléko na navlhčení plátků rohlíku, 1 vejce, 3 malé stroužky česneku, 2 polévkové lžíce másla, hrst sekané zelené petrželky, strouhaný muškátový oříšek dle chuti, 10 dkg dýně nakrájené na malé kostičky, sůl, olej. Pekáček vymažeme olejem. Kuře omyjeme, osušíme a dobře prosolíme. Rohlík nakrájíme na tenké plátky, které zvlhčíme mlékem. Přidáme prolisovaný česnek, vejce, máslo, hrst usekané zelené petrželky, případně mladých kopřiv, osolíme a dobře vše promícháme. Pokud je nádivka příliš řídká, zahustíme ji strouhankou. Nakonec do nádivky vmícháme dýni. Kuře naplníme nádivkou asi ze tří čtvrtin, protože při pečení zvětší svůj objem. Kůži přetáhneme přes nádivku a sešpendlíme párátky, malými rožni či ji prostě sešijeme. Kuře vložíme do vyhřáté trouby a za častého podlévání pečeme přibližně 1 hodinu dozlatova. Dýňový kompot Na 1 l vody: 3 g kyseliny citrónové, případně 2 polévkové lžíce octa, 40 - 50 dkg cukru (dle chuti). Tykev oloupeme, pokud ji chceme použít jako strašidelný svícen, odřízneme vršek a dále dužninu vydlabeme. Vyndáme z ní semena a rozkrájíme ji na malé kousky o rozměrech přibližně 2 x 2 cm. Tento polotovar vložíme do hrnce s roztokem kyseliny citrónové, přivedeme k varu, ochladíme a necháme stát do druhého dne. Nebo můžeme nakrájenou dýni vložit do kameninové nebo porcelánové mísy a zalít ji na 12 hodin nesvařeným octem. V obou případech posléze dýni z tekutiny vyndáme, necháme okapat a vložíme do zavařovacích sklenic. V případě naložení do roztoku kyseliny citrónové do nálevu přidáme cukr a svaříme. Horkým nálevem pak zaléváme dýni ve skleničkách. Pokud jsme dali přednost nálevu octovému, tento vylijeme, svaříme zvlášť vodu s cukrem a vzniklým roztokem pak zalijeme dýni v zavařovacích sklenicích. Po uzavření sklenic víčky sterilujeme kompot 20 minut při 85oC. Do každé skleničky můžeme vložit kolečko citrónu i s kůrou, ale bez semen. Oblíbený bývá také kompot à la ananas, kdy se na dva díly nálevu přilévá 1 díl ananasového džusu, který můžeme nahradit ananasovou trestí. Kompot pak získá lahodnou chuť ananasu. Někdy se také při zavařování dýně míchá s plody černého jeřábu, černého či červeného rybízu, případně brusinek, aby byl kompot zbaven typické mdlé chuti, a nabyl tak na chuťové výraznosti. -daš-