Patison je na dietu

Patison je jednou z mnoha odrůd dýně, má tvar disku, jehož povrch může být různě zvrásněný. Barva zralého patisonu je bílá a patří mezi ty nejvíce používané druhy dýní u nás. Jeho chuť je vynikající a vzhledem k vlastnostem bývá doporučován i do jídelníčku těch nejmenších. Patisonový disk se skládá z 90 % z vody. Zároveň ale obsah sacharidů v patisonu je minimální, a proto si jej pochvalují všichni vyznavači racionální stravy nebo osoby držící různé redukční diety. Dále obsahuje některé důležité látky, které mohou našemu tělu prospívat – jako je sodík, draslík, železo, měď, chlor a fosfor.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pomáhá i nemocným

Patison, stejně jako ostatní druhy dýní, napomáhá odstraňování škodlivin ze střev a podporuje trávení. Zároveň zvyšuje obranyschopnost organizmu a celkově jej zklidňuje a regeneruje. Dále napomáhá snižování hladiny tuku v krvi a zároveň má pozitivní účinek na srdce a celý kardiovaskulární systém. Pomáhá také při problémech se slinivkou břišní. Působí i močopudně a celkově ulevuje při problémech s ledvinami. Může také pomoci od potíží způsobených revmatismem, aterosklerózou nebo dnou. Zralý patison je v kuchyni nedoceněný!

Patison v kuchyni

Stejně jako u většiny druhů zeleniny platí i u patisonu, že je nejlepší konzumovat jej za syrova. Na druhou stranu ale některým receptům z patisonu se dá odolat jen stěží. Pro začátek doporučujeme začít s tím nejjednodušším – patison nakrájíme na plátky, obalíme v trojobalu a smažíme jako řízek. S tatarkou a bramborami chutná výborně! Dalším snadným receptem je příprava nastrouhaného patisonu na zpěněné cibulce a česneku. Na závěr vmícháme vejce, sůl a pepř, třeba i nivu. Opět jednoduché, a přitom vynikající! Patison lze také přidat do leča nebo polévek.

Recepty pro gurmány

Dalším, i když složitějším pokrmem je patison zapečený. Do pekáčku dáme vrstvu pokrájeného patisonu, na to vrstvu rajčat, nakrájenou cibuli, česnek a bazalku. Následuje vrstva paprik. Můžeme přidat nastrouhaný salám. Pečeme asi 25 minut, pak přidáme šlehačku a jen pomalu dopékáme. Na závěr posypeme sýrem.

Efektní na pohled je zapečená směs sýrů v patisonu. Patison vydlabeme, uvnitř posolíme a plníme směsí různých sýrů se smetanou. Pečeme asi 50 minut. Na závěr odklopíme víčko z patisonu a doplníme směs o jedno vajíčko. Vše ještě necháme v troubě dojít.

Výborný je také na kostičky nakrájený patison dušený na smetaně s rajčaty, petrželkou a bazalkou nebo s koprem. Fantazii se meze nekladou, je možné přidávat různý alkohol nebo koření, třeba kari. Konzumace možná i za studena.

Náš tip: Patisonové uzenáče!

Plátky patisonu usmažíme v trojobalu a připravíme nálev z cukru, soli, octa a vody a vyčkáme, až zchladne. Mezitím do sklenice klademe řízky proložené s cibulí. Přidáme nové koření, bobkový list a celý pepř. Do studeného nálevu přidáme bílé víno a zalijeme obsah sklenice, který necháme 2 až 3 dny odležet. Dobrou chuť!

Titulní foto: Thinkstockphotos.com