S lalokonosci, dospělci i larvami se můžete na svých zahradách setkávat v průběhu celého roku. Může za to především jejich dlouhý vývoj.

Jak lalokonosec škodí?

Dospělci tohoto škůdce poškozují nadzemní části rostlin tak, že vypadají jako okousané. A to nejen z bočních stran, ale tvoří také kola uprostřed listů. Ačkoliv se u listů jedná spíše o vady na kráse, dospělci ničí také pupeny. Případně okusují bylinné či dřevnaté stonky. Pokud jsou rostliny poškozeny tímto způsobem, uvadají.

Podívejte se na život brouka:

Zdroj: Youtube

Pokud jsou aktivní i larvy a ožírají v půdě, páchají ještě větší škody. Vyskytují se ve velkém množství v jednom místě v různých stadiích vývoje. Nenajdete je jen v záhonech, ale i v truhlících, květináčích nebo skleníku.

Larvy poškozují celý kořenový systém i kořenový krček. Dostanou se do cibulí a hlíz, které jsou zničeny zevnitř. Poškozené rostliny jsou často infikovány bakteriemi nebo houbami.

Kde lalokonosci škodí?

Lalokonosci škodí na mladých ovocných stromech, na jahodách, drobném ovoci či vinné révě. Najdete je také na prvosenkách, brambořících, begoniích, fuchsiích, rododendronech nebo na břečťanu. Tento škůdce může poškodit také trávníky.

Lalokonosci mají rádi rododendrony. Víte, jak se o tyto rostliny starat?

Zdroj: Youtube

Jak se lalokonosci šíří?

Ačkoliv se mohou lalokonosci šířit na zahradu ze sousedství, mnohem častěji si je přinesou sami pěstitelé. Larvy, ale i dospělci se často skrývají přímo v sadbě. Obzvlášť, pokud je v nádobě. Šířit se mohou také volně loženými substráty, rašelinou a drcenou kůrou.

Lalokonosců si při nákupu nemáte šanci všimnout. Upozornit na ně vám mohou pomoci maximálně drobné, často ojedinělé boční výtrusky na listech.

Jak se zbavit lalokonosců?

Účinným způsobem, jak se můžete lalokonosců zbavit, je použití parazitických hlístic Heterorhabditis. Jde o účinnou, ale šetrnou metodu. Tito parazité jsou drobní draví červi, kteří jsou téměř mikroskopické velikosti. Hlístice se pohybují v zemi, kde se dostanou trávicím ústrojím do larvy, která do 48 hodin uhyne.

Hlístice mohou přežít a množit se i v mrtvých larvách, takže další generace najde další larvy – a ty opět vyhubí.

Zdroj: onlinelibrary.wiley.com, resjournals.onlinelibrary.wiley.com