Odpovídá Vaida Kraus, interiérová designérka ze studia vaidaDESIGN. Dobrý den. Potřebuji poradit, co "dát" za plynovou varnou desku s velkým hořákem vzadu. Mezi horními a dolními skříňkami bude lamino deska s dekorem stejným jako pracovní deska. Mám obavy, aby se deska od plynu neopalovala. Zjistila jsem si cenu kaleného skla - cca 3500 Kč za m² je pro mě moc. Děkuji. Běžně na zadní stěnu za pracovní deskou se používá vysokotlaký laminát. Lamino deska má výhodu ve velkém výběru dekorů, široké paletě struktury povrchů a vysoké odolnosti. Efektně vypadají třeba v barvě nerezu.

Ale pokud máte plynovou varnou desku s velkým hořákem vzadu, také se obávám, že by časem mohlo dojít k poškození desky. Ve Vašem případě by bylo nejlepším řešením buď kalené sklo, nebo keramika. Kalené sklo jste vyloučila kvůli ceně. Takže pro Vás bude nejlepším řešením keramika. Proti laminu je tvrdší a proti sklu zase vyžaduje menší údržbu. Plyn navíc má tradiční „mastnou“ složku spalin, takže dlaždice jsou nejlepší volbou.

POKUD CHCETE PORADIT S NÁVRHEM INTERIÉRU, SE ZAHRADOU, STAVBOU ČI VYBAVENÍM DOMU, NAPIŠTE NÁM DO PORADNY.

Velká výhoda je v nepřeberném množství vzorů, velikostí, barev. I lamina mohou závidět. S keramikou nejlépe sladíte pozadí kuchyně s pracovní deskou i podlahou. Dnes se dokonce vyrábí dlaždice ve vzorech pracovních desek. To ale záleží na tom, jestli chcete, aby zadní deska povrchem a barvou splynula s kuchyní, nebo naopak zvýraznila prostor.

Hodně štěstí se zařizováním.

P.S. Pokud se chcete inspirovat, tak tu máme třeba článek o mozaice v kuchyni nebo Třicet nápadů na novou kuchyň.