Na stránkách dodavatelů laminátových desek se můžeme dočíst, že základním nosičem lamina jsou velkoplošné desky vyrobené v podstatě z dřevního odpadu, protože dřevo se na hotovém výrobku díky laminaci nijak pohledově neuplatňuje. Konkrétně se jedná o MDF (středně zhuštěné dřevovláknité), případně LTD (dřevotřískové) desky. Ty dodavatelé nabízejí v různých velikostech, zpravidla s délkou od 2655 do 2800 mm a šířkou od 2050 do 2100 mm. Laminace samotná je finální povrchová úprava základní desky dekorativním papírem impregnovaným melaminovou pryskyřicí.

Lamino vs. laminát

MDF nebo LTD desky se vyrábějí v různých tloušťkách, laminované buď jednostranně, nebo z obou stran, podle způsobu jejich plánovaného použití v interiéru. Nejčastěji používané desky tl. 16 a 18 mm jsou dostatečně nosné na běžný rozpon nábytkových korpusů kuchyňských skříněk apod. Kde potřebuje architekt docílit masivního vzhledu, např. u zvýrazněného korpusu skříňky, může použít desky tl. až 36 mm. Objemová hmotnost LTD desek je 600 – 700 kg/m³, tedy zpravidla vyšší nežli u masivního dřeva.

ČTĚTE TAKÉ:

Tam, kde běžná laminovaná deska nestačí, je vhodné použít tzv. vysokotlaký laminát (HDL). Díky vyšší odolnosti a lepším vlastnostem je vhodný i do namáhaných provozů, jako jsou kuchyně, koupelny, veřejné interiéry apod. Vysokotlaký laminát se vyrábí z pryskyřicí tvrzených celulozových pásů a melaninem tvrzených dekorativních papírů, které jsou za tepla lisovány pod vysokým tlakem. Lamináty se vyrábějí v tloušťkách od 0,7 do 4 mm, standardní tloušťka je 0,7 mm, zadní strana je broušená pro použití lepidla.

Dřevo, nebo lamino?

Už tyto základní informace jasně ukazují, že laminované desky ani laminát nejsou nijak ušlechtilé materiály, obzvlášť v porovnání s přírodním dřevem. Každý dodavatel a zpracovatel laminovaných desek vás sice bude přesvědčovat, že tzv. dřevodekory jsou od pravých dřevěných dýh k nerozeznání, pravda je bohužel taková, že je od sebe na první pohled rozezná i malé dítě. S masivním dřevem se v kuchyni setkáme výjimečně, zpravidla na rámečcích dvířek nebo tzv. biodesce. Většinou se dřevo v kuchyni objevuje ve formě dýhovaných DTD desek. Protože korpusy kuchyňských skříněk jsou většinou řešeny z laminovaných desek, cenově se kuchyně s laminovanými dvířky od kuchyně s dýhovanými dvířky neliší nijak zásadně. Cenu za běžný metr kuchyně navíc ovlivňuje mnoho dalších faktorů, jako např. typ a kvalita kování, materiál pracovní desky a v současné době dokonce i integrované osvětlení, takže cena obou kuchyní může být ve výsledku velmi podobná.

Jak použít lamino?

Pokud už se tedy rozhodnete pro použití laminovaných desek na dvířka své vysněné kuchyně, dejte na radu architektů a snažte se vyhnout kýčovité nápodobě jakéhokoli jiného materiálu. Sem patří zejména napodobeniny dřeva, kopie keramických obkladů a přírodního kamene. Široká nabídka dekorů (až 400), které lze s výhodou efektně kombinovat, patří kromě ceny mezi největší výhody laminovaných desek. V interiéru se nejlépe uplatní s jasně přiznaným původem v široké paletě čistých barev bez vzoru a dekoru. V kuchyních se nejčastěji objevují módní neutrální odstíny doplněné zajímavými barvami v roli kontrastu.

Jasné a veselé pestré barvy se hodí do dětských pokojů, kde se uplatňují pro svou relativně vysokou odolnost proti mechanickému poškození. Na rozdíl od masivního dřeva však silné poškození laminovaných desek nelze nijak opravit. Hlubokým škrábancem nebo vrypem se obnaží vnitřní dřevovláknitá nebo dřevotřísková deska a poškozenou vrchní vrstvu nelze nijak opravit. Podobně závažné poškození zůstává v masivním dřevě díky homogennímu materiálu pohledově méně nápadné. U dřeva lakovaného krycí barvou lze navíc poškozená místa po přetmelení opravit novou vrstvou laku.

Text: Ing. arch. Veronika Haroldová

Titulní foto: Thinkstockphotos.com