Jihoamerické čajové speciality k našim milovníkům čaje doputovaly po nesrovnatelně delší době, než tomu bylo u čajů z tradičních zemí čaje – Číny, Japonska, Vietnamu, Cejlonu... Jihoamerické čaje lapacho a maté, kterým jsou připisovány všestranně léčivé a povzbuzující účinky, se však nevyrábějí z lístků čajovníku, ale v prvním případě z kůry stromu lapacho, v druhém případě z listů cesmíny paraguayské.

Lapacho – čaj Inků

Je to čaj, který musíme vařit. Někteří lidé se mu proto pro jeho „složitější“ přípravu poněkud vyhýbají. Měli by si to ale rozmyslet, vzhledem k širokým účinkům, které jsou tomuto čaji připisovány. Vyrábí se z vnitřní kůry stromu lapacho, který roste v lesích Paraguaye, Brazílie, Bolívie, Peru, Argentiny, a měl by se vařit asi 3 minuty, pak scedit. Pro silnější účinek se vaří asi 5 minut a 15 minut louhuje. Zlepšuje obranyschopnost organismu, zklidňuje naši psychiku a zlepšuje naši nervovou odolnost, odolnost centrálního nervového systému. Má antivirové a antibakteriální účinky, pomáhá hubit i houby a plísně. Připisují se mu ještě mnohé další účinky, zejména v oblasti posilování imunity. Studený čaj je osvěžující, doporučují se 2 - 3 šálky denně.

Maté U nás jsme maté ještě masově nepřišli na chuť, ale v Argentině se jej prý vypije kolem 8 kg na osobu za rok. Zdrojem tohoto silně povzbudivého čaje, který obsahuje více kofeinu než káva, jsou listy keře cesmíny paraguayské. Prodává se jako maté zelené nebo pražené. Večerní popíjení čaje s charakteristickou kouřovou vůní se nedoporučuje, ale pokud musíme večer pracovat a být čilí, stojí za to vyzkoušet, zda na nás nebude fungovat lépe (a na žaludek méně dráždivě) než káva. Podle textu na obalu se doporučuje pít také při snižování hmotnosti.

Zajděte si na originální jihoamerické servírování do některé čajovny – měli by vám čaj nabídnout ve vydlabané tykvi (kalabasa), ze které se popíjí stříbrnou trubičkou (tzv. bombilla) se sítkem na konci. Bombillu můžete koupit nejen stříbrnou, ale také bambusovou (asi od 200 korun), tykvovou kalabasu pořídíte od 300 - 400 korun.

Ani jeden z těchto dvou jihoamerických čajů není určen dětem. A měly by se připravovat i popíjet vždy podle návodu na obalu!

-ag- Foto: http://www.profimedia.cz/