Na výstavě uvidíte návrhy a skici Le Corbusiera, průkopníka moderní architektury, jež přímo souvisí s městem Zlín. Porovnat si je můžete s tvorbou našich i zahraničních designérů, kteří se rovněž inspirují moderní architekturou a brutalismem.

Seznamte se s Le Corbusierem ve 3 minutách:

Zdroj: Youtube

Přijďte na zámek

Už od počátku 20. let se Le Corbusier zabýval nejen architekturou, ale také urbanismem. V roce 1935 pobýval několik týdnů ve Zlíně, v době, kdy odborná porota hodnotila návrhy individuálního baťovského bydlení. Le Corbusier také vymyslel a představil svou vizi a i tu můžete na výstavě vidět. Stejně jako jeho návrh pavilonu pro firmu Baťa na Světovou výstavu v Paříži 1937 či návrh regulace tzv. Velkého Zlína (od Zlína až po Otrokovice). Abychom však nežili jen minulostí, i když slavnou, výstava přidává také odkaz na architekta v moderní podobě. Svoje práce představují designéři z několika zemí včetně Japonska, Dánska, Francie, Slovenska nebo České republiky.

Součástí výstavy, která potrvá až do 28. 5. (samotný Zlin Design Week do 13. 5.) a vidět ji můžete na zlínském zámku, je také zajímavý doprovodný program. Už dnes můžete zažít přednášku Maxima Foresta o Unité d'habitation v Marseille (1946-1952), což je první realizovaný kolektivní dům navržený Le Corbusierem.

Zdroj: Zlin Design Week, Lenka Sršňová