Ještě nedávno to byly symboly nové architektury a nového řešení prostoru ve francouzské metropoli, a teď musejí jeden po druhém podstupovat nákladné léčebné kúry, které budí nejedno pozdvižení obočí. Po poměrně nedávných opravách Pompidouova střediska, ohlášené nové úpravě někdejšího "břicha Paříže", Les Halles, a po oznámení oprav Montparnasské věže přichází řada i na shluk věžáků Beaugrenelle poblíž Eiffelovy věže a na zebrovité sloupy na nádvoří bývalého královského paláce.

Mnohé z těchto staveb, ne-li všechny, budily rozpaky nebo

nevoli staromilců už v době svého vzniku. Montparnasská věž se svými 209 metry výšky kvůli narušování pařížského horizontu, Pompidouovo středisko kvůli své podobě věčně rozestavěné budovy, sloupy kvůli údajnému neladu s historickým prostorem, do kterého byly zasazeny. To možná nynější hudrování zesiluje.

Skutečností zůstává, že některé tyto stavby zestárly

rychleji, než se čekalo, u jiných se projevily technické problémy, s nimiž se nepočítalo nebo které se, jak se tvrdí v případě Montparnasské věže, přehlížely. U ní jde o azbest použitý při stavbě jako izolační ohnivzdorný materiál. Údajně se už tehdy vědělo, že azbest je rakovinotvorný, ale byl použit ve všech 59 patrech. Odhadované náklady na jeho odstranění se odhadují na čtyři miliony eur (120 milionů korun) na patro. Teď se má rozhodovat o tom, zda se budou opravy provádět tři roky při uzavření věže, nebo deset let za provozu.

V Pompidouově středisku se zase koncem 90. let, tedy asi

dvacet roků po jeho otevření, musilo za zhruba sto milionů eur opravovat potrubí. Nedaleké obchodní a zábavní střediska Forum des Halles se mělo začít rekonstruovat letos, ale teď, po rozpacích radnice nad předloženými projekty, to vypadá na příští rok. Hotovo by mělo být v každém případě do roku 2012, kdy chce Paříž pořádat olympijské hry, a náklady půjdou do stovek milionů eur. Důvodem nových úprav je celkové opotřebování tohoto prostoru, který už nevypadá moc přitažlivě.

Z podobných důvodů se chystají také rozsáhlé úpravy čtvrti

Beaugrenelle, která už zdaleka není tou výkladní skříní nové Paříže, kterou chtěla být před dvaceti lety. Pomoci jí má nějakých 55 milionů eur, které by měly být do roku 2011 věnovány na renovaci a rozšíření zdejšího obchodního centra, obnovu fasád některých věžáků a nové řešení prostoru otevřeného k Seině.

Ještě nejméně - předběžně 2,6 milionu eur - má stát oprava

nádvoří Palais-Royal, kde se zjistilo, že dlážděním prosakuje voda do prostor používaných divadelní společností Comédie- Française. Dlažba byla položena současně s různě vysokými zebrovitými sloupy, které kontrastují s okolní klasicistickou architekturou. Kritici ovšem poněkud zlobně připomínají, že opravy budou víc než dvakrát dražší než původní úprava. Ta přišla v přepočtu na 1,2 milionu.

Nejlíp tak vlastně dopadá stavba, která v době svého vzniku

vyvolala možná nejvíc rozruchu - proslulá pyramida v Louvru. Výhrady k ní utichly tváří v tvář výhodám, které přinesla v podobě řešení vstupu do Louvru a vybudování podzemních prostor, které působí stále elegantně. Autorem je americký architekt Ieoh Ming Pei. Zdroj: ČTK