Z vrby se dá použít skoro každá část. Nejčastěji se setkáte s kůrou z dvouletých větví, které se skvěle krájí a suší. Obsahuje hodně salicinu, který působí protizánětlivě a mírní bolesti hlavy, snižuje teplotu a pomáhá nám se vypotit. Dokonce pomůže i na revma.

Vrba jíva je magický strom. Podívejte se, jakými zvyky a legendami je opředená: https://www.youtube.com/watch?v=ka5SvcKKBOo

Aspirin z vrby

Věděli jste, že již v 19. století byl z vrby extrahován salicin, z kterého se začala synteticky vyrábět kyselina salicylová a z ní kyselina acetylsalicylová. A ta? No tu už znáte pod názvem Aspirin nebo Acylpyrin.

Rozhodně se ale nedoporučuje v alternativní medicíně zkoušet tuto kyselinu vytvořit. Ba naopak, když jí berete moc, může to vést ke krvácení žaludku. Pro domácí účely je mnohem lepší extrakt z vrbové kůry.

Udělejte si čaj

Stačí vám sušená vrbová kůra, kterou zalijete horkou vodou. Ideální je jedna lžička na jeden šálek vody. Louhování je dlouhé - asi dvacet minut. Skvělý lék při bolestech při revmatických potížích, funguje jako odvodňovač a pomůže i při dně. Pozor, rozhodně ho ale nepijte, pokud jste v očekávání. Také se vrbě vyhněte při spastické bronchitidě nebo bronchiálním astmatu. Jinak můžete pít 5 až 9 šálků denně.

Výborný je i odvar z listů. Ten mírní horečku a pomáhá s léčbou poruch srážlivosti krve a při podráždění žaludku. Můžete si také nechat vymacerovat květy vrby. Jen je vložte do vody a nechte několik dní pracovat.


Zdroj: bylinkyprovsechny.cz, server.rozhlas.cz