V případě salátu Waldorf platí, že v jednoduchosti je krása a vyhlášenou kulinářskou specialitou nemusí být žádný překombinovaný pokrm. Jeho autorem je Oscar Tschirky, vrchní číšník hotelu Waldorf Astoria v New Yorku, který ho jako první představil v roce 1893 hostům benefičního plesu na podporu dětské nemocnice.
Současná podoba salátu Waldorf se připravuje z jablek, řapíkatého nebo bulvového celeru, vlašských ořechů, hroznového vína a majonézové zálivky, někdy se doplňuje i kousky pečeného kuřete.
Původní recept, který Oscar Tschirky publikoval i ve své tištěné kuchařce, byl ale o poznání jednodušší. Salát se připravoval ze dvou syrových jablek nakrájených na kostičky, trochy celeru a opravdu kvalitní majonézy. Vlašské ořechy se v něm objevily o 30 let později, a až poté následovaly další ingredience a nejrůznější obměny.
Recepturu z 19. století si upravili i v kuchyni hotelu Waldorf Astoria, kde salát původně vznikl. Podívejte se, jak ho připravuje zdejší šéfkuchař:
Salát Waldorf můžete podávat společně s listy ledového nebo římského salátu, s čerstvým pečivem nebo jako přílohu k pečenému kuřecímu a vepřovému masu. Maso můžete nakrájet přímo do salátu, nebo ho vyskládat navrch v podobě tenkých plátků. Oblíbená je také varianta s aromatickým sýrem s modrou plísní uvnitř, jako je roquefort nebo gorgonzola.
Salát Waldorf
Doba přípravy: 20 minut
Ingredience:
- 2 zelená jablka (odrůda Granny Smith)
- 2 řapíky celeru (nebo 150 g bulvového celeru)
- 15 rozpůlených kuliček hroznového vína
- 1 hrnek půlených vlašských ořechů
- 3 lžíce majonézy
- 3 lžíce řeckého jogurtu
- 1 čajová lžička citronové šťávy
- 1 lžička medu
- ½ lžičky soli
Příprava:
1) Vlašské ořechy krátce orestujte na suché pánvi, stačí 3 až 5 minut, aby získaly výraznější aroma a chuť. Poté je nožem nasekejte nahrubo.
2) V menší misce smíchejte řecký jogurt, majonézu, med, citronovou šťávu a sůl. Zálivku uložte do ledničky.
3) Řapíkatý celer nakrájejte na kousky. Pokud použijete celer bulvový, nakrájejte ho na tenké nudličky nebo nastrouhejte nahrubo.
4) Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky nebo tenké nudličky.
5) Všechny ingredience v misce promíchejte s připravenou zálivkou. Salát nechte krátce odpočinout, aby se chutě rozležely, a podávejte.