Pokud se vám chce dnes hodit něco jen tak do hrnce - něco neotřelé chuti a zabrousit přitom do jiného, méně probádaného gastronomického regionu, než je Čína nebo Itálie - zkuste ukrajinské zelné či kapustové závitky, golubce. Takové zelné závitky jsou doma například i v arabské kuchyni, liší se náplní a kořením, ale třeba omáčka s rajským protlakem, ve které se závitky vaří, je obdobná.

Jde o nečekaně lehké jídlo zajímavé chuti, a také velmi jedlé. U stolu se přistihneme, že si závitky pořád přidáváme, abychom tomu přišli pořádně na chuť, až v hrnci najednou nic nezbude. Golubce jsou možná podobné jako pečené plněné papriky, ale je to jídlo vařené, tedy v lehčí úpravě. To ovšem trochu „napravíme“ přidáním kysané smetany!

Na závitky budeme potřebovat: 1 kg vařené rýže, 1 kg mletého masa, hlávku zelí (nebo kapusty), sůl, pepř, krupicový cukr, rajčatový protlak nebo kečup, pálivou a sladkou mletou papriku, 2 cibule.

Postupovat při jejich přípravě budeme následovně: celou hlávku zelí nebo kapusty vložíme do vařící vody a vaříme do měkka (celkem asi 8 - 10 minut). Necháme hlávku vystydnout na cedníku, potom rozebereme na jednotlivé listy a šikmo vykrojíme spodní tuhou část.

Smícháme mleté maso s vařenou rýží, solí, pepřem, jednou jemně pokrájenou cibulí a jednou osmaženou cibulí, do které přidáme špetku sladké a špetku pálivé mleté papriky.

Směs ochutnáme, případně dokořeníme a plníme do jednotlivých listů. Vytváříme jakési balíčky, pokud se nám podaří umotat pevné závitky, tím lépe – záleží na naší šikovnosti. Potom balíčky či závitky vložíme na dno většího hrnce (o průměru velkého talíře), klademe je na sebe, třeba do třech vrstev. Zatížíme obráceným talířem, který zabrání rozbalení závitků. Zalijeme horkou vodou, do které jsme přidali lžičku soli, lžičku cukru, 1 rajský protlak nebo asi 1 sklenice kečupu. Hladina vody bude asi 4 - 5 cm nad talíř, který ještě přitlačíme na závitky. Vaříme 15 minut, potom závitky vyndáme na cedník a přesuneme na mísu. Na talíři si každý na golubce navrší kysanou smetanu.

Náplň se může obměňovat – vyrobit lze golubce vegetariánské, přičemž použijeme jako náplň cibulku, sýr nebo tofu, rýži, a také jiné koření jako čubricu či oregano.

-ag-Foto: Archiv In