Lehký beton si při mnohem nižší hmotnosti zachovává vlastnosti běžného betonu, jako jsou pevnost a odolnost. Může se tak použít i v historických budovách, kde je třeba zachovat pevnost, ovšem stavební konstrukci nelze zatížit klasickým těžkým betonem. A tak právě zde se uplatní lehký beton s nižší objemovou hmotností - cca o ⅔ nižší než u běžného betonu.

Příklad z praxe

Pro příklady není třeba chodit daleko. V centru Prahy byl nedávno rekonstruován dům, v němž našel využití lehčený beton Liapor Mix. Ten byl zvolen pro jeho nízkou hmotnost, výborné tepelně-izolační vlastnosti (součinitel tepelné vodivosti 0,14 Wm-1 K-1), rychlé schnutí a ekologickou nezávadnost.

Přitom se s tímto materiálem pracuje naprosto standardní cestou, jako u běžného betonu. Není zapotřebí žádné speciální školení, nejsou zapotřebí žádné speciální nástroje. Navíc podlahy z lehkého betonu se realizují bez dilatačních spár, protože u něj nehrozí popraskání.

Použití je jednoduché

  • Před realizací podlahy z lehkého betonu musíme povrch dobře očistit a lehce zvlhčit. Penetrace je nutná jen v případě poničených povrchů.
  • Suchou směs a potřebné množství vody (4-5 l na 1 balení) mícháme v míchačce, nebo ručně. Při použití rychlostní vrtačky je nutné nastavit nízké otáčky, aby nedošlo ke znehodnocení směsi.
  • Vzniklý lehký beton lijeme na podklad a upravujeme podobně jako běžný beton - stahovací latí a běžným zednickým hladítkem. Doporučená minimální výška nanášené vrstvy je 5 cm.
  • U podlah s většími nerovnostmi doporučujeme jako základní vrstvu použít Liapor Mix (4-8 mm) a jako finální vrstvu Liapor Mix final (1-4 mm).
  • V případě menších nerovností můžete vynechat vrstvu Liapor Mixu (4-8 mm) a použít jen Liapor Mix final (1-4 mm).
  • Směs je rychleschnoucí. Proto je důležité ji bezodkladně zpracovat. Lehký beton nepraská, proto nejsou třeba dilatační spáry.
  • Také se výborně pojí s dalšími materiály i s vrstvami zpracovanými v předchozích dnech.
  • Na hotovou vrstvu z Liaporu Mix final můžete položit finální nášlapnou vrstvu. V případě tenčích podlahových krytin (lepený vinyl, lino apod.) můžete ještě dorovnat povrch tenkou vrstvou nivelační stěrky.

Snadná dostupnost

Směsi pro přípravu lehkého betonu Liapor Mix a Liapor Mix final zakoupíte on-line v e-shopu obchod.liapor.cz, v obchodní síti Liapor, nebo ve stavebninách DEK po celé ČR.