Efekt na zdraví slibují borůvky ve všech podobách, tedy čerstvé, sušené nebo mražené, neodříkejte se ani odvarů a nálevů (lze využít i lístky) nebo třeba džemu. Chce to však dodržet zásadní podmínku, borůvky konzumovat pravidelně.

Imunita: Pomoc, která chutná

Antioxidanty obsažené v plodech brojí proti přemíře volných radikálů. Proto lze tvrdit, že zpomalují stárnutí mozku, chrání ho před poškozením neurodegenerativními chorobami. Ostatně příznivý účinek borůvek na neurologické dysfunkce, jež nastupují s přibývajícími léty, avizují i vědecké studie. Kromě dalších látek nabídnou také hojně vitaminů a minerálů, což se na podzim v období nachlazení a chřipek bude hodit. Pokud to jde, kombinujte je s ostatními lesními bobulovinami, jako jsou třeba ostružiny.

Oči: Co ví (patrně) každý

Když si angličtí letci dávali borůvkový džem před tím, než v noci vzlétli, asi věděli proč. Dejte si ho také nebo teď raději jezte borůvky čerstvé, a začnete se na svět dívat jinak. Borůvky budou svědčit všem. Jak lidem, kteří nepotřebují korigovat zrak, tak i těm, kteří už nosí brýle. Prospívají oční sítnici, díky nim budete rovněž lépe snášet ostré světelné přechody (pohled do počítače, pak bokem a zpět na obrazovku). A dost možná vás nepostihne šeroslepost, nebo zdaleka ne tak rychle.

Trávení: na průjem i na zácpu

Borůvky takzvaně staví, tudíž jsou dobré na průjmy. Plody (ale i lístky) obsahují mnoho tříslovin, které působí svíravě. Na průjem se doporučuje baštit borůvky sušené. Pro někoho možná překvapivě se borůvky radí rovněž na zácpu, v podobě čerstvých plodů, domácí limonády, kompotu… Zkusit můžete i odvar z listí (v malém množství na průjem, ve větším na zácpu).

Cukrovka a srdce: Počítá se i prevence

Mnohé studie naznačily, že konzumace borůvek může snížit riziko vzniku srdečního onemocnění a cukrovky 2. typu. A u cukrovky už vzniklé se zmiňuje zejména popíjení odvarů z listů borůvčí, jako součást podpůrné léčby.

Dezinfekce: Mírná, ale i to se počítá

Jejich jemný dezinfekční účinek se dá využít u zánětlivých chorob a zdravotních potíží, které se týkají trávicího, močového i dýchacího ústrojí. Nebo si udělejte odvar a využívejte ho při zánětech dásní, paradentóze...

Zajímavost: Na stres i pro kuřáky

Plody v jakékoliv podobě mají odbourávat stres, napětí a nervozitu. A bobulky anebo i listy, oboje ve formě výluhu či odvaru, se někdy používají i jako součást odvykacích kúr kuřáků. Bude to platit i pro vás?

Zdroj: Cpzp.cz, iReceptar.cz