To vše prý raději pro jistotu, aby to vše klaplo a lešení bylo pěkně průchozí sem a tam a dokola se tam mohli zedníci procházet, jak bude libo. Zatím chci pořád fasádu bílou jak padlý sníh, aby vynikl ten kámen a dřevo. A jak slíbili, tak přijeli a začali stavět lešení.

Téma: Zahrada

Mám konečně jeden správný záhon, tak jak se to má dělat. Jako že je všude pokrytý fólií, květiny zasazeny s tím, že až se rozrostou, bude jich tam až až…. Nad tím vším je kačírek, což není malý kačer, ale malé kamínky, kterých tuna stojí litr. Jo, hrozný, to zahradničení je pěkně drahý koníček, když to člověk neumí a musí všechno kupovat! A s tímto záhonem mi pomáhala má skvělá sousedka, kterou ale pod pohrůžkou násilné smrti nemohu ani zmínit. Jaká škoda. Někteří lidé nemají rádi publicitu. Nechápu. Třeba můj muž je také nerad, když ho zmiňuji.

Teď o mě vyšel článek v místních novinách, tak jsem raději o rodině mlčela. Mluvila jsem pouze o tom, proč a jak organizuji 1. Královský maraton města Písku (více na www.kmmp.cz ) a byla tam moje fotka, kde se tvářím jako ředitelka zeměkoule - nic se sportem společného neměla, budu se muset nechat zvěčnit ve sportovním.

Ve skleníku je to zase džungle, třeba když kvete ledový salát, je to moc pěkná kytka, akorát už se to nedá jíst. Takovýchto salátů jsem vyhodila na kompost několik. Prostě to ani nestíhám sklízet. Poprala jsem se již s rajčetem, nyní se snažím zkrotit okurku, která to rozjela ve velkém. Dala jsem jí další dvě podpory a pak nalistovala v chytré knize, že příště mám dát do skleníku provázky a po těch se mi ta okurka prý bude navíjet sama a ochotně.

Rajčat mi také vyrostlo nějak hodně, tak jsem je lupla ven a uvidíme, kdy začneme sklízet. Zatím jsou všechny plody zelené. Lusků máme spoustu, ale nějak mi to začalo ovadat. Pak při pozorování sklizně našeho malého zahradníka jsem zjistila, že ve snaze dosáhnout na největší lusky do záhonu vždy zahučí on sám, spadne, poláme, co může, ale vítězoslavně třímá lusky v rukou. Takto bychom dlouho nesklízeli!

A konečně, po roce, co chlapečkové dostali od dědečka s babičkou dárek, jsme s mužem zprovoznili bazén. Řeknu vám, to je paráda, abyste mohli mít bazén, musíte koupit plachtu, schůdky, filtraci, chemii a stojí to vše mnohem více než bazén samotný. Jsem zvědavá, jak často tam chlapečkové budou, zatím je voda dost studená. Třeba bude krásné léto, chlapci se budou cachtat v bazénku, já u toho na lehátku nebo houpačce s mojitem v ruce (Stane se to někdy? Máty mám dost, houpačku mám!).

Téma: Plot

Tak máme krásný plot, jen co je pravda. Tento týden bude hotová i branka a ochrana popelnice a zrušíme betonové sloupy, které držely provizorní oplocení. Jenže ty betonové sloupy jsou zapuštěné do země asi do hloubky jednoho metru, kolem zalité v betonu, no prostě opevnění, zřejmě tam měl být ještě padací most a vodní příkop…

Manžel to zkusí nějak prolomit, zabere za sloup o váze nějakých pár set kil a povalí ho, zmorduje ho, snad nepraskne (ten sloupek, manžel na to má traktor, to je jasný)! Já jsem totiž těmi sloupky chtěla ohraničit mé zeleninové záhony, tak snad můj záměr vyjde.

Trochu se divíme řemeslníkům, kteří dělali plot a oplocení terasy, že je to nějak nakřivo. Ale už jsem pochopila, že manželovi se s nimi nic řešit nechce, že čeká, jak to dopadne, až budou práci odevzdávat. A to bude tento čtvrtek, že! Asi bych u toho měla být, u předávání, jenže oni chlapci od řemesla končí s prací hrozně brzy, a tak nevím, nevím, zdali budu stíhat. Ale třeba se bude muset platit hotově, a to pak budou muset počkat.

Důležité je, že u nás za chvilku bude ještě krásněji a lidé stále dobří.