V tropických vedrech je naprosto nutné hodně pít – a každý ví, že nejlépe vodu, minerálku, studený čaj a podobně. A je známo, že káva naopak tělo silně odvodňuje. Takže, kdo si dá ráno kávu a pak celý den pitný režim důsledně šidí, má na problémy zaděláno.
Ale přesto - malátnost z vedra překonáme dobrou kávou. Pokud si ji uděláme správně, velmi nás osvěží. Rozhodně bychom měli dát přednost kvalitě před kvantitou a připravit si kávu pěkně poctivě. A ještě něco - dodržujme vždycky
zásadní pravidlo - zapít i maličký šálek silné kávy velkou sklenicí vody. Tím se alespoň trochu dehydratace organismu omezí. Ale i dále během celého dne bychom ještě deficit vody, který pití kávy způsobilo, měli vyrovnávat: ve vedru například není nic příjemnějšího, než si dát vychlazený meloun nebo studenou okurkovou polévku.
Kávou začíná svůj den správný Ital – můžeme i my, po ránu, když ještě nestoupá rtuť v teploměru do závratných výšek. Přes den se raději bez kávy obejdeme nebo si dáme nějakou „long“ formu – caffé latté, kávu s ledem, mlékem, smetanou, cukrem.... piccolo si dáme raději opravdu jenom ráno.
Nejkvalitnější kávu připravíme v přístroji na espreso. Pokud automat nemáme, nevadí. Nahradit jej můžeme malým chytrým přístrojem, bez kterého se žádná italská
domácnost neobejde; je to malá konvice mokka-presso s dvěma komorami, které naplníme kávou, vodou a položíme na plotnu – po chvíli voda vzkypí, a my si naléváme skvělou kávu. Levnější variantu tohoto kávovaru najdeme v některých našich obchodech v ceně kolem 150 korun (tedy tu nejmenší velikost, určenou na výrobu jednoho šálku kávy - jinak se vyrábějí tři velikosti). V některém specializovaném obchodě se značkovým italským zbožím ale přístroj v kvalitnějším provedení vyjde i na dvakrát až třikrát více.
Jinou a opět výbornou, voňavou kávu vyrobíme způsobem po arabsku; v kovové džezvě, do které dáme vodu, cukr a dávku kávy (plus kardamon nebo skořici), necháme několikrát vzkypět a slijeme do šálku.
-ag-Foto: Archiv In