Letní promítání začíná být velmi oblíbené a není se čemu divit! Útulnou atmosféru za teplých večerů s přáteli, dobrým jídlem a pitím jen tak nezažijete. Nemusíte ani chodit na veřejné promítání, vytvořit si ho můžete i na své zahradě. Jak na to?

Najděte vhodné místo

Nejdříve si vyberte suché místo chráněné před větrem. Ujistěte se, že je místo suché a chráněné před větrem. Na promítání budete potřebovat rovný svislý povrch, ať už jde o stěnu, plot nebo plachtu připevněnou ke dvěma stromům. Myslete také na to, že je dobré mít po ruce zásuvku, zahradní umyvadlo a případně i toaletu.

Dále dbejte na to, aby váš obraz nerušilo pouliční světlo nebo intenzivní domovní osvětlení. Při dekorování svého domácího kina použijte světelné řetězy, lucerny a LED svíčky s tlumeným světlem, které dodají letnímu filmovému zážitku romantickou atmosféru.

Vytvořte si plátno

Nejjednodušším způsobem, jak si vyrobit vlastní projekční plátno, je připevnit bílou plachtu (například prostěradlo) kolíčky na prádelní šňůru mezi dva stromy nebo sloupy. Důležité je, aby se plachta nekrčila a odolala i případnému letnímu vánku. Můžete ji zatížit třeba těžítky.

Další alternativou je přenosné plátno, které lze koupit on-line jako příslušenství k projektorům. Existuje samostatné stojací projekční plátno nebo varianta k trvalému zavěšení jako roleta.

Bez projektoru to nepůjde

Srdcem vašeho soukromého kina bude samozřejmě projektor. Ten by měl zvládat alespoň rozlišení FullHD a svítivost přesahující 3000 lumenů. Vhodné umístění projektoru potom závisí na vzdálenosti, ve které bude umístěno sezení. Pokud se totiž budete dívat z půl metru, měl by projektor vytvářet obraz s úhlopříčkou 1 m. Pro větší vzdálenost potom platí odpovídajícím výpočtem určená úhlopříčka. Pokud chcete skvělý zvuk, můžete připojit i reproduktory nebo si pořídit model s technologií Bluetooth, kterou není třeba připojovat prostřednictvím kabelu.

Pohodlí nadevše

Posledním úkolem je zařízení pohodlného posezení. Na trávník můžete rozložit karimatky nebo venkovní podložky, které ochrání před vlhkostí, a na ně posléze položit polštářky, podsedáky, deky, spacáky, sedací pytle, zkrátka cokoliv pohodlného.

Zdroj: ireceptar.cz, nasdum.eu