Tenhle malý dvoupatrový domek na okraji kanadského Toronta je určený pro čtyřčlennou rodinu s malými dětmi. Je plný světla, lehké, až bychom mohli říct Architektiminimalistické elegance a zároveň dává konkrétní odpovědi na otázky týkající se provozu stavby, její energetické náročnosti i možností, které současná architektura má. Celý dům je navržený jako jeden velký otevřený prostor členěný podle víceméně funkčních zón. „V interiéru jasně převládá bílá barva, doplněná o přírodní dřevo, použité na schodišti i u nábytku,“ zve nás na návštěvu architektka.

Centrálním prvkem dispozičně nevelkého domku je schodiště, kterým se jde z přízemí (obytná místnost volně propojená s kuchyní) do patra, kde jsou ložnice a dětské pokoje. Materiály i celá barevnost jsou inspirovány nedalekou pláží, pískem, dřevem a vodou. Prostor tak působí větší, než ve skutečnosti je.

Interiér, dům, bydleníSchodiště, interiér, jídelna
Vestavěný nábytek, schodištěKuchyně, jídelna

Velkou pozornost architektka i klienti věnovali výběru lokálních materiálů. „Chtěli jsme také v co největší míře použít obnovitelné Schodiště, příčkamateriály,“ upřesňuje architektka. Proto zde například najdeme podlahu ze severoamerické třešně, dům je pasivně vytápěný pomocí přirozené ventilace vzduchu: „… ve velké míře jsou využita okna, která nahrazují energeticky náročnou klimatizaci. Ostatně tu majitelé rozhodně odmítli hned na začátku naší společné spolupráce,“ doplňuje Heather Dubbeldamová. Toto řešení snížilo energetickou náročnost a také dopady na životní prostředí, což je v Kanadě velmi diskutované téma. A klienti od architektů vyžadují, aby (zvláště u rodinných domů) věnovali opravdu velkou pozornost provozním nákladům, což se ve výsledku projeví na peněžence investora. „Ušetřit zvlášť v dnešní ekonomicky nejisté době chce každý a samozřejmě pokud je možné dům postavit jako nízkoenergetický a ohleduplný k životnímu prostředí, chceme to,“ říká majitelka.

Koupelna, koupelnový nábytek, zrcadlo, umyvadloKoupelna, sprchový kout, záchod

Důvody jsou zřejmé a na rozdíl od České republiky jsou informovanost a technické znalosti této problematiky výrazně vyšší než u nás.

Architektka navrhovala pro majitele i vestavěný nábytek. Podařilo se jí tak koncept celého domu dotáhnout až do poslední fáze, která je pro výsledný dojem rozhodující.

Ložnice, postel

Povšimněte si: práce se světlem v interiéru, použití přírodních materiálů, jednoduchého odstínění schodiště pomocí kopilitu.

O domu na pláži ve zkratce

Autoři: Heather Dubbeldam, Tania Ursomarzo, Heather Ross / Dubbeldam Design ArchitectsLokalita: Toronto, Kanada Dokončení: 2009Užitná plocha: 172 m2

-var-Foto: Shai Gil