Na proměnu třeba i menšího balkonku či větší terasy v další obytný prostor máte nejvyšší čas, dovolená klepe na dveře. Dost možná pak půjde o nejútulnější místo vašeho domova. Minimálně v létě.

Úklid má zelenou

Začněte s úklidem. Hlavně balkony mnohdy svádí k tomu, že se z nich stává domácí sklad. Kolům a dalším užitečným předmětům najděte místo jinde a vyházejte to, co opravdu nepotřebujete a skladujete jen z nostalgie. Na balkoně ponechte nezbytné předměty, třeba venkovní klimatizační jednotku. A naplánujte si, jak venkovní prostor proměníte, abyste tu rádi trávili čas. Tomu nahrává jednota stylu, který si zvolíte. Nevadí, když se bude lišit od zařízení vašeho domova, ale podstatné je sladění jednotlivých prvků.

Pěkně od podlahy

Měnit dlažbu či jinou krytinu nemusíte, pokud nechcete, možná postačí renovace. Využít lze nastavitelné terče, na něž se připevní nová keramická dlažba. Když se ale ke změně odhodláte, zejména na terasách vypadá pěkně dřevěná podlaha z palubek, jimiž lze reálně vyhradit prostor pro relax, který po obvodu doplní třeba mulčovací kůra nebo kamínky. Nebo přidejte na dlažbu venkovní koberec. Prodávají se z přírodních i umělých materiálů, ty druhé jsou praktičtější. A i na nezastřešeném balkoně můžete mít koberec z umělého trávníku, jehož vlákna jsou příjemná na dotek a mnohdy si lze vybrat různou výšku vlasu.

Nábytek na míru prostoru

Venkovní nábytek vybírejte na míru vašemu životnímu stylu i prostoru, který máte k dispozici. Dáváte přednost rodinným večeřím? Potřebujete stůl s židlemi či křesílky, ty jsou univerzálnější. Vyšší stolek se hodí těm, kdo pracují z domova. Pro relax je určené křeslo s podnožkou nebo sedačka. Máte malé děti? Vyhraďte jim určitý prostor a přidejte bednu na hračky, na které můžou také sedět. Skříňku zase užijí lidé se „zelenýma rukama“, na zahrádkářské pomůcky.
Předem zvažte rozměry nábytku s ohledem na prostor potřebný pro pohyb. Často řešíme, kolik lidí se vejde ke stolu nebo na sedačku, a zapomínáme připočítat místo potřebné na odsunutí židle nebo otevření balkonových dveří.

Světlo a teplo

Zařizujete-li terasu či balkon dodatečně a nechcete řešit vyvedení elektřiny, přeneste ven nabíjecí nebo solární lampy, lucerny a řetězy. Pro tlumenou zář a základní orientaci ve tmě stačí, mnohdy fungují i dekorativně. Svítit může rovněž některý zahradní nábytek. A kdybyste chtěli více světla, zvolte nízkonapěťový systém, jenž dokáže navodit různé světelné scény a je bezpečný.
Až se večer ochladí, o teplo se postarají například infračervená topidla, plynové lampy či mobilní zahradní ohniště. Jen pečlivě zvažte, zda jsou vaše venkovní prostory pro tento typ topení vhodné. A jestli byste raději neměli sáhnout po teplé dece.
Aby tepla přes den zase nebylo příliš, pomůže stínění. Slunečníky a boční clony postačí na malé balkony, markýzy se spíše hodí na větší terasy a někde mezi stojí variabilní sluneční plachty.

Využijte každý centimetr

Na zábradlí zavěste truhlíky na květiny, bylinky či drobné ovoce a zeleninu. Dobře využijete i stěny, na jednu třeba připevněte desku z tahokovu s otvory, do nichž zeleň zavěsíte. Nebo zvolte vodorovnou tyč, na ní se dá kromě květin upevnit rovněž osvětlení. Máte strop? Vyvrtejte do něj otvory na hmoždinky a zavěste rostliny v nádobách. U prostornější terasy je efektnější volit velké květníky.
Nakonec si vyberte pěkné nádobí anebo zůstaňte u toho, které máte v kuchyni. Plastové pomůcky jsou fajn, ale ty si ponechte, až budete chystat párty pro děti.

Tento

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada.