V české metropoli jste už na 99 % byli. A ptáte se asi, proč se hnát do Prahy, když se v létě dá ležet na středomořské pláži a užívat si slunce… Udělejte výjimku a pojďte s námi v Praze objevit cool a inspirující město.

V devadesátých letech byla Praha pro turisty ze všech koutů světa prostě bomba. Skvělé, levné město na cestě mezi doznívajícím socialismem a kapitalismem tak, jak ho známe z Evropy. Daly se tady propařit týdny, všechno bylo jednoduché, nic moc nefungovalo, ale o to větší dobrodružství to bylo. Byla to doba, kdy každý, kdo uměl anglicky, byl v Praze král. Památky Prahy a trochu omšelé mystérium zakázaného města se rozplynulo, a všichni najednou zjistili, že už tady byli. Partičky Italů, seřazené šiky Asiatů s fotoaparáty, pivní nájezdníci z Německa... Ti všichni tudy už prošli. Všichni město viděli, každý má svůj autentický zážitek, ukradený telefon nebo předražený taxík za sebou.

Sídliště s kosmonauty

Pojďte s námi projít paralelní Prahu, kterou vám do běžných průvodců nenaservírují. Trasa je jasná: mimo hlavní proud, se zajímavými detaily a lidmi, kteří vědí, co a proč dělají právě v Praze. Docela slušný retro úlet je architektura od šedesátých až po osmdesátá léta, které je ve městě z pochopitelných důvodů obrovské množství. Zajeďte si na konečnou trasy metra C, která se dřív jmenovala Kosmonautů (socha dvou kosmických mužů tam dodnes stojí), a rázem jste v jiné realitě. Největší české sídliště Jižní Město je samostatná kapitola streetové kultury, tisíců aut naskládaných na parkovištích před panelovými domy a kuriózních architektonických kreací, které k monumentalitě osmdesátých let přidávají aktuální konzum nákupních center. Zajímavá studie městského plánování zářných zítřků, kterou lze doporučit architektům, studentům i milovníkům subkulturních inspirací. Ale bez ironie: více než čtyřicet tisíc lidí na Jižním Městě je podle dostupných průzkumů na své bydliště hrdých a JM se stává „dobrou adresou“. A auta se tam prý kradou méně než na jiných pražských perifériích.

Na Vltavě

Samostatnou kapitolou Prahy je řeka Vltava, která se vine městem, rozděluje ho, ale dává mu i strukturu. Po historických mostech a památkách v centru se v posledních letech do kurzu dostávají dřív zapadlé lokality pražských přístavů, Libeňského ostrova, Manin a dalších donedávna opuštěných lokalit, které měli rádi filmaři a pár znalců.

Dneska se v Holešovicích a Karlíně staví obrovské bytové soubory, a mezi nimi tak vzniká celá nová čtvrť. Podobně jako v jiných evropských městech, i tady developeři objevili kouzlo průmyslové architektury z přelomu 19. a 20. století a pod různými názvy tady stavějí lofty, rezidence a vůbec bydlení vymykající se běžnému průměru. Doplníme-li to o čím dál větší koncentraci designových shopů a příjemných kaváren, je dneska Karlín jednou z těch opravdu nejzajímavějších čtvrtí. Na téhle trase doporučujeme Rohanský ostrov s „žehličkou“ Danube House, kde začíná poslední bondovka Casino Royale. Pokračujte dál přes nedaleké Corso Karlín, které před několika lety navrhoval katalánský architekt Riccardo Bofill, až do bývalé továrny v ulici Komunardů 32, kde je asi největší koncentrace designu v Čechách. Hned několik obchodů tady prodává ty nejslavnější světové značky a třeba během podzimní přehlídky Designblok (vždy první týden v říjnu) se sem soustředí největší pozornost.

A pokud by vám takováto procházka nestačila, pak s námi pokračujte Prahou i příště.

-var-

Foto: http://www.profimedia.cz/, CzechTourism.com, archiv