Zimou teď nemyslíme roční období, ale studené letní počasí. Když nás prudké ochlazení zastihne uprostřed dovolené třeba na chatě, pak rozhodně není zajímavé mrznout u grilu. Mnohem lepší je rozdělat si oheň. Autor: archiv Rychle vytvoříme ohniště klasicky – kameny do kruhu a v jejich středu rozděláme oheň. To nás ale limituje v přípravě pokrmů jen na obligátní opékání uzenin na klacku. I když na kovových prutech se dá opékat cokoliv. Na slabý dlouhý prut můžeme postupně napíchnout ražniči – slaninu, kolečka salámu nebo klobásy, silnější kusy eidamu, plátky papriky a cibuli – tu musíme také nakrájet na silná kolečka anebo napříč, aby na prutu držela. Nebo si napichujeme jenom sýr – dáme ho nad oheň změknout, osmahnout a roztavit; chutná výborně s čerstvým chlebem. Postavit si ale za chvilku můžeme jiné jednoduché ohniště – dá nám stejně málo práce, ale trochu víc kulinářských možností. Postavíme asi půl metru vysokou čtvercovou ohrádku z cihel, na ni položíme jakýkoliv rošt – třeba rošt ze starých kamen, nebo třeba jen pár železných prutů. Po straně ponecháme mezeru na přikládání dřeva. Autor: archiv Menu asi nebude zdaleka typicky letní, bude spíše připomínat tuhou zimu. K chuti přijde horká a hustá kotlíková polévka – že je léto, o tom bude svědčit jenom to, že bude plná čerstvě nasbíraných hub. Kotlíkový guláš podávaný kolem ohně servírujeme ve vydlabaných kulatých bochníčcích chleba. Na rošt položíme kotlík nebo grilovací misky s otvory ve dně; budeme na nich grilovat křehčí pokrmy jako rybu, nebo menší kousky jídla – sýry, lilek, cukiny. Ty předem necháme nějakou dobu marinovat, potom na miskách potřeme olivovým olejem a česnekem. Grilovat můžeme také houby obalené v mouce nebo jen osolené. Výborné budou celé klobouky bedly jedlé. -ag-