Aspoň na chvíli se zastavit a pobýt s těmi, na kterých nám záleží, je životní nutnost. Ostatně letos si všichni zasloužíme pár chvil odpočinku navíc, máme za sebou hektické období. U skleničky něčeho dobrého se radosti násobí a strasti zase snáší o něco lépe.

Pro mladší ročníky: Avokádo koktejl Belvedere

Suroviny pro 1 osobu:
60 ml Belvedere vodky
2 plátky avokáda
15 ml kokosového mléka
20 ml citrónové šťávy
7 ml medového sirupu
15 ml čerstvé ananasové šťávy
vločky chilli nebo sušený kokos na dekoraci


Postup: Suroviny rozmixujte s ledem a směs přelijte přes sítko do sklenice na víno. Ozdobte plátky sušeného kokosu nebo vločkami chilli.

Pro čtyřicátníky: Smoky Spritz

Suroviny pro 1 osobu:
50 ml skotské whisky Ardbeg An Oa
100 ml pomerančové sody
plátek pomeranče, snítka rozmarýnu


Postup: Whisky a sodu nalijte do připravené sklenice naplněné ledem a lehce promíchejte dlouhou lžící. Dozdobte plátkem pomeranče a snítkou rozmarýnu.

Tip pro zralý věk: Hennessy Punch Royal

Suroviny pro 8 osob:
970 ml koňaku Hennessy Very Special
740 ml šampaňského vína Moët & Chandon nebo šumivého vína Chandon
975 ml jablečného džusu
300 ml simple sirupu (voda a med smíchané v poměru 1:2)
300 ml citrónové šťávy
20 kapek Angostura Orange Bitters
hrst máty a plátky citrónu


Postup: Všechny tekutiny kromě šampaňského promíchejte ve velké punčové misce. Promněte hrst máty v dlaních pro výraznější aroma a spolu s citrónem přidejte do směsi. Přilijte šampaňské. Důkladně promíchejte, na závěr přidejte velký kus ledu. Podávejte v nízkých sklenicích naplněných ledem.