Zavařovací sezóna je v plném proudu – po jahodách a třešních dozrávají maliny, rybíz, meruňky… Touto dobou se nám ale nezaplňují jenom poličky ve spíži novými kompoty a džemy, také v mrazničce nám neustále přibývá balíčků s ovocem. Ovoce většinou zmrazujeme v plastových krabičkách s těsným víčkem buď nasucho, nebo obalené krystalovým cukrem. Zamrazujeme je pokud možno suché a krabičky neplníme až nahoru, pod víčkem necháváme vždycky trochu místa. V různých plastových kelímcích si můžeme zmrazit i rozmixované ovocné protlaky s přídavkem cukru a případně kyseliny citrónové, která se používá pro uchování barvy (přitom na půl kilogramu cukru přidáváme jednu lžičku kyseliny). Krabičky se zmrazeným ovocem opatříme samolepkami, které popíšeme: kromě druhu ovoce uvedeme také datum přípravy a datum spotřeby. Rybíz Rybízem je touto dobou přímo zaplavaná kdejaká zahrádka a rybízových kompotů bývá většinou nadbytek, i když ne každému chutnají. Výborné jsou však džemy kombinované z červeného a černého rybízu a také všelijaké přílohy k masu na způsob brusinek či jeřabinek, které vyrábíme z rybízu červeného. Velmi jednoduché je například dát na pekáč do trouby kilogram červeného rybízu s 3/4 kg cukru, celou skořicí a třemi hřebíčky. To všechno necháme v troubě 3/4 hodiny při 200°C a občas zamícháme. Po zchladnutí přidáme 1 dcl rumu. Plníme do malých skleniček a požíváme opravdu všestranně: jako džem na chleba či palačinky, do jogurtů, k masům…. Za povšimnutí také stojí rybíz černý, výjimečně bohatý na vitamíny i minerály. Z něj je výborná například šťáva lisovaná za studena. Černý rybíz se dá i výborně zmrazit s přídavkem cukru. Broskve Broskve ani meruňky se nám nepodaří v mrazničce uchovat v odpovídající kvalitě, po rozmražení ztmavnou a jsou blátivé. Lepší je připravit si z nich džem nebo kompot. Maliny Opačně je tomu s malinami - malinový kompot se lehce rozvaří, ale pečlivě zmrazené maliny neztrácejí barvu, tvar ani chuť a mají všestranné použití. Maliny otrháme za slunečného počasí, pokud možno je nemyjeme a dáme zmrazit do mrazničky rozložené v jedné vrstvě na plochý tác. Potom už zmrazené je sesypeme do krabiček, ze kterých je můžeme brát podle potřeby. Rozmražené maliny jsou ozdobou šlehačkových pohárů, ovocných piškotových dortů, mohou být i základem takových pochoutek jako jsou horké maliny s čokoládou. Malinová vodka Maliny naložíme do čisté vodky a necháme je tam louhovat šest týdnů. Potom scedíme, přidáme podle chuti cukr a necháme ještě pár dní uležet. Vodka krásně voní a můžeme ji použít i k výrobě koktejlů. Zmrazování třešní a višní Vychlazené třešně či višně odpeckovačem nebo ručně, což je při velkém množství ovoce značně zdlouhavé) odpeckujeme, aby ovoce nemělo hořkou chuť. Prosypeme krystalovým cukrem, šťávu odlijeme a plníme do krabiček s víčkem. Při rozmrazování počítáme s tím, že ovoce opět pustí další přebytečnou šťávu. Použít je můžeme do ovocných knedlíků, do bublanin nebo koláčů. Ovoce v rumu Na tohle voňavé opojení nepotřebujeme nic jiného než pětilitrovou láhev na okurky, průběžně sklízené ovoce, cukr a rum. Začínáme s jahodami, kterých dáme na dno vrstvu, zasypeme cukrem a zalijeme rumem. Stejně pokračujeme s dalším ovocem, jak postupně dozrává: vrstvíme maliny, kousky broskví, višně, třešně, švestky a konečně kuličky hroznového vína. Každou vrstvu ovoce pravidelně zasypáváme pár lžícemi pískového cukru a zalíváme rumem. Ovoce je hotové asi tři týdny po přidání poslední vrstvy. -ag-