Hranice lidských možností se neustále posouvají. Co bylo ještě nedávno nemožné, je dnes naprosto normální. Lidé mají potřebu lámat rekordy, protože co není extrémní nebo nějakým způsobem ohromující, jako by snad ani nebylo. Podstatná je Neobvyklá kombinace květin, listů, pavích per a barveného peří. Střed nízkého aranžmá tvoří gerbera, okolo níž je v kruhu naaranžována zeleň. výjimečnost. Umění okolí zaujmout, být originální a kreativní. A na to reagují i floristé, kteří pro letošní léto vytvořili skutečně neskutečné až bláznivé kreace. Zahrada potěšení V nové letní květinové inspiraci nazvané Garden of Delight tentokrát floristé opravdu popouštějí uzdu své fantazii. Některá aranžmá jsou mnohdy na první pohled až šokující. V netradičních vazbách se nevyužívají pouze květiny, ale i široká škála nejrůznějších doplňků. Jejich kombinace jsou leckdy nesmyslné, vyvolávající úžas až pobouření. A co je tvoří? Převážně exotické květiny, například strelitzia, gerbera, gloriosa, vanda, curcuma a dianthus, které si získávají stále větší a větší oblibu. Doplňují je chryzantémy (Chrysanthemum), hledík (Antirrhinum), stračka (Delphinium), eucharis a molucella. Působivé kontrasty vytváří kombinace květin s pestrými listy (např. anthurium, Květy gloriosy naaranžované ve střevíčku.calathea, maranta) a iluzi něčeho nadpozemského překvapivé přírodní materiály, jako jsou kožešiny, peří, motýlí křídla a volně splývavé, vlající hedvábné tkaniny připomínající pestré mořské sasanky. Výsledné kreace floristé ještě obklopují sbírkami nejroztodivnějších předmětů, jako jsou staré střevíce, prázdná ulita, zvířecí rohy, vycpaná zvířata a jiné přírodniny. Téma pracuje s jasnými kontrastními barvami v kombinaci s tmavými neutrálními odstíny a černou. Tvary jsou čistě přírodní - zvlněné a rozevláté, vždy výrazné a poutavé. Trend doplňují nápadné vázy a mísy z přírodních materiálů, připomínající svět flóry a fauny. Záměrem je, aby letní kytice byly výrazné, plné zářivých barev a nezvyklých tvarů.

Základ tohoto aranžmá tvoří svazek bělených větviček clematis. Kombinace květin curcuma, strelitzia a vanda s dvoubarevným listem caladium, travinou xanthorrea a lotosovým semeníkem působí tajemně a mysticky. Paví pera jsou pro větší efekt zasunutá do „zobáků“ strelícií. Gloriosa, dianthus, aconitum a listy anthurium. Svěží kulatá kytice z curcuma, dianthus a phlox. Balicí papír s potiskem ve vzoru hadí kůže vytváří punc nepředvídatelnosti. Aranžmá spojují různé dimenze přírodní krásy.

Ve středu zájmu Jak již bylo napsáno, v letních kyticích a aranžmá hrají prim především exotické květiny, které jsou v květinářstvích Neobvyklé aranžmá, které probouzí představivost. Curcuma a gerbera jako by vyrůstaly rovnou z atypicky tvarované porcelánové nádoby.vyhledávaným sortimentem. Jsou nejen krásné a nevšední, ale obvykle ve váze i dlouho vydrží… Například curcuma, která je charakteristická svým atraktivním květenstvím ve tvaru klasu, jehož ozdobou jsou růžově zbarvené listeny, má všechny vlastnosti, které by měla řezaná květina mít: odolnost, krásu a dlouhou životnost ve váze. Tento nadpozemsky půvabný květ pocházející z Asie byl původně pěstován nikoli pro okrasu, ale pro kulinářské využití (používá se jako součást kari a někdy i jako dostupnější náhrada šafránu). Dnes se však výrazné tvary jejích jakoby voskových květů využívají nejen v kuchyni, ale především v exkluzivních kyticích a květinových aranžmá. Za další velmi krásnou, ve váze odolnou a oblíbenou exotickou Úchvatná strelitzia připomíná exotického ptáka. Její květ je ideální pro tento pestrobarevný kabinet kuriozit.květinu lze jmenovat strelitzii pocházející z tropických oblastí Jižní Afriky. Její exotické květy s oranžovým hřebínkem připomínajícím hlavu ptáka rajky jsou dnes k dispozici po celém světě a řadu příznivců si našly i u nás. Je-li květ čerstvý, pak ve váze vydrží neuvěřitelně dlouho, až 21 dnů, a to dokonce bez jakýchkoli přídavků výživy. A víte, jak poznat nakolik je čerstvá? Podle odstínu modré. Čím je sytější, tím vyšší je kvalita květu. Stejně jako strelitzia i gloriosa charakteristická tvarem a výraznou barvou květů pochází z tropických pralesů Afriky. Její květ sestává z šesti výrazně červených a žlutých dozadu stočených okvětních plátků a z šesti dopředu vzpřímených pestíků. Navzdory své kráse dané tvarem i barvou se začala tato úchvatná rostlina pěstovat teprve před sto lety. Existuje proto řada variací, které ještě nikdo nikdy při aranžmá nevyzkoušel.

Květ orchideje vanda, který se u nás v květinářství příliš často nevidí.Vanda patří mezi květiny, které jsou u nás stále poměrně neznámé, je to exkluzivní květina, protože je do našich květinářství dodávána pouze omezeně, neboť je velmi drahá. Jako řezanou ji je možné pořídit zhruba od 200 Kč, a to pouze ve vybraných květinářstvích. Pochází z Thajska a v přírodě roste vysoko na stromech. Už na první pohled je na ní nápadný trs vzdušných kořenů, jimiž absorbuje vláhu a živiny. Jedinečná je zejména velikostí květů a intenzitou barvy. Stejně jako výše jmenované květiny je i tato nejen okouzlující, ale i velmi trvanlivá – ve váze vydrží až tři týdny. Dá se pěstovat také jako pokojová rostlina, nejlépe na teplém a vlhkém místě, například v miniaturním skleníku nebo slunečné zimní zahradě se zvlhčovačem vzduchu. Nedělá jí dobře přelévání, ale dařit se jí bude v závěsném květináči umístěném u okna na východ nebo západ. Svou výraznou modrou Vanda a aconitum.barvou mnohé může v květinářství zaujmout rodačka ze svahů švédských Alp – květina jménem aconitum. Její název je odvozen od slova „akone“, které znamená kamenitý, skalnatý a popisuje prostředí, kde se jí daří nejlépe. Kdysi se do její prudce jedovaté šťávy namáčely hroty šípů. Dnes je pro svůj dekorativní tvar a výraznou barvu oblíbenou součástí smíšených kytic. Ať už vás ale osloví jakákoli květina, zkuste si s ní pohrát a zapojit trochu fantazie. Vždyť jsou všechny tak krásné...

-td-Foto: Holandská květinářská kancelář