Tato polévka je skvělým důkazem toho, že maso není vždycky potřeba. Jeho omezenou konzumaci ostatně doporučují i odborníci na výživu a luštěniny, v tomto případě červené fazole, jsou skvělou alternativou. Obsahují totiž kvalitní rostlinné bílkoviny, prospěšnou vlákninu a spousty zdravých látek. Pokud je před vařením rozmačkáte nebo lehce rozmixujete, nebudete muset polévku ani zahušťovat moukou. Výhodou luštěnin je i jejich příznivá cena – k přípravě gulášovky vám bude stačit 400g plechovka, která vás přijde na 20 až 40 Kč.


Hledáte inspiraci na bezmasé, ale vydatné podzimní polévky? Pak je toto video určené právě pro vás:

Zdroj: Youtube

Gulášovka s červenými fazolemi

Čas přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 1 plechovka červených fazolí
  • 4 brambory
  • 2 cibule
  • 1000 ml zeleninového nebo masového vývaru (použít můžete i kvalitní z kostky)
  • mletá sladká paprika
  • 2 stroužky česneku
  • sušená majoránka
  • olej nebo sádlo
  • sůl, pepř
  • špetka chilli (nemusí být)

Příprava:

1) Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Fazole přelijte i s nálevem do misky a lehce je pomačkejte vidličkou.

2) Brambory oškrábejte a nakrájejte na menší kostky.

3) V hrnci rozehřejte olej nebo sádlo. Vsypte cibuli a na mírném plameni ji opékejte, dokud nezíská zlatavou barvu.

4) Přisypte lžíci mleté sladké papriky a krátce ji orestujte. Nesmí se připálit, jinak by zhořkla.

5) Do hrnce přidejte fazole, brambory a vše zalijte vývarem. Osolte, ale pokud je vývar dostatečně slaný, není to potřeba.

6) Vařte 15-20 minut dokud nebudou brambory zcela měkké.

7) Na závěr do polévky prolisujte česnek a přidejte lžíci sušené majoránky, případně sušené chilli. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

8) Podávejte s čerstvým pečivem.

Tipy navíc

  • Do základu polévky můžete přidat také nastrouhanou mrkev a celer.
  • Polévku lze ochutit také rajčatovým protlakem.
  • Červené fazole svým vzhledem nejvíce připomínají maso, klidně ale použijte i bílé.

Zdroj: www.bhf.org.uk, www.stream.cz