Líbavka rozložená (Gaultheria procumbens) je menší asi 15 cm vysoký stálezelený keřík s protáhlými eliptickými listy, který vynikne v plné kráse teprve v zimě, kdy na zahrádku dopadnou první sněhové vločky. Až pod nimi se rozzáří jasně červenými barvami malé červené plody podobné brusince, které budou zdobit zahrádku od podzimu až do jara. Dvojnásobnou radost pak tato rostlina přinese pěstitelům léčivek, jejichž srdce nad jejími vlastnostmi přímo zaplesá.

Tento miniaturní plazivý keřík pochází ze Severní Ameriky, kde roste v kyselých vřesovištních půdách a od nepaměti byl místními indiány vyhledávaným zdrojem přírodních léčiv. V Evropě se líbavka pěstuje hlavně jako okrasná rostlina, ozdobná především listem a plody. Ty se dají jíst, ale jejich chuť není tak lahodná jako u původních vřesovištních rostlin.

Květenství

V našich podmínkách vykvétá od druhé poloviny května drobnými zvonkovitými kvítky bílé až světle růžové barvy.

Pěstování

Líbavku rozloženou lze pěstovat podobně jako brusinku ve společenství dalších vřesovištních rostlin, azalek nebo rododendronů. Z toho jasně vyplývá, že jí bude vyhovovat spíš vlhčí, propustná a hodně kyselá půda s pH od 3,5 až do pěti. Těžkou jílovitou zem je třeba před vysazením odstranit a nahradit rašelinou.

Vyhovují jí polozastíněná místa alespoň částečně chráněná před větrem, kam dopadá pokud možno až odpolední sluníčko. Nejvýhodnější je skupinová výsadba, kde se keříky rozrostou a vytvoří nádherné koberce. Líbavku však lze úspěšně pěstovat v květináčích nebo keramických korytech, které mohou přes zimu zůstat venku.

Naše zimy snáší velmi dobře, při hodně silných mrazech můžeme rostlinky ochránit chvojím.

Zajímavosti

Líbavka rozložená obsahuje řadu silic a dalších člověku prospěšných látek, pro které byla severoamerickými indiány využívána hned k trojímu účelu léčby. Především se jednalo o „uvolnění dýchacích cest“, dále o schopnost „tlumení bolesti“ a konečně „desinfekční vlastnosti“.

V současné době se z této rostliny lisuje olej a průmyslově vyrábějí masti proti bolestem svalů a kloubů při revmatismu. Obsažené aromatické silice se pak staly základní surovinou pro výrobu parfémů.

Příznivce zelené lékárny bude asi nejvíce přitahovat čaj, který se připravuje z listů líbavky. Kromě lahodné chuti je zaujme i tím, že rozpouští hleny, působí protizánětlivě a močopudně. Musíme ho však užívat s mírou, protože předávkování silicemi může vést k poškození ledvin a jater.

Foto: www.isifa.com, www.thinkstock.cz