Líčka jsou vynikající z více důvodů. Pochutnáte si na jemném šťavnatém mase, které vašemu tělu navíc dodá pěknou porci kolagenu. Počítejte jen s tím, že dušení líček si žádá delší čas, v případě vepřových se bavíme o 2 až 4 hodinách, s ohledem na zvolenou teplotu.

Suroviny (na 4 porce): 800 g vepřových líček, 100 g cibule, 120 g mrkve, 120 g celeru, 120 g petržele, 120 g řapíkatého celeru, 80 g uzeného špeku, 50 g slaniny, 0,5 l Nakuřovaného speciálu pivovaru Soběslav, 5 stroužků česneku, větvička rozmarýnu, 50 g rajčatového protlaku, 20 g másla, sůl, pepř, cukr
Na celerové pyré: 1 kg celeru, 250 ml 30% smetany, sůl, cukr a pepř

Postup: 100 g oloupané cibule, 100 g mrkve, 100 g celeru a 100 g řapíkatého celeru nakrájejte nadrobno, kdežto špek a slaninu na větší kousky. Společně orestujte do zlatova. Přidejte očištěná líčka, protlak, česnek, sůl, pepř a rozmarýn. Zalijte půl litrem piva a za občasného míchání a podlévání (vývarem, případně vodou) pomalu duste doměkka (nebo dušení svěřte troubě).

Líčka vyndejte, zbylou šťávu rozmixujte a zjemněte máslem. Zbytek zeleniny nakrájejte na kostičky a zprudka orestujte na oleji.

Přílohu připravujte ke konci dušení. Očištěný celer nakrájejte na kostky, orestujte na oleji, přidejte sůl, cukr, zalijte smetanou a za občasného míchání vařte do měkka. Pak rozmixujte do hladka. Dochuťte solí, cukrem a pepřem.

Podávejte líčka přelitá šťávou s kopečky pyré, ozdobené restovanou zeleninou.

Zkuste také telecí líčka podle našeho špičkového kuchaře, který ke slávě líček významně přispěl.

Zdroj: Youtube

Zdroj: regionalnipotravina.cz