Lícové cihly dle našeho čtenáře

Lícové cihly dle našeho čtenáře

Zateplil jsem si dům a na terase jsem během týdne měl díry ve fasádě (naštěstí zatím jen natažené v perlince a lepidle). Stačilo vstát od stolu, který narazil do zdi, a bylo hotovo. Tak jsem cihelnými páskami obložil nejen sokl, ale po úpravách (instalaci pevnější perlinky a překotvení / pozn. redakce) nakonec celý dům. A mám doživotně vystaráno,“ to je reakce našeho čtenáře Václava na jeden dům, jehož návštěvu jsme přinesli na internetu. V e-mailu pan Václav vypočetl všechny výhody i nevýhody, které během už dvouletého užívání takto obloženého domu získal.

Proč cihelná fasáda?

Cihelná zeď dodává pocit solidnosti. Není to tak vzletné jak sněhobílá fasáda, přírodně hravé jako dřevěné obložení, ale pocit bytelnosti a jistoty tu je výrazně vyšší. Výhodu má také v tom, že se za ni může schovat ledacos – kontaktní zateplení, vedení elektřiny nebo nedodělky na fasádě. Jak jsme už řekli, cihelná fasáda snese ledacos – nárazy, špatné počasí, slunce, mráz, neproklove ji zmatený datel, je tvarově i barevně stálá… A to je asi jeden z největších přínosů tohoto řešení. „Dům vypadá stejně dnes, jako včera a jako před dvěma lety, kdy jsem ho dodělal. A bude tak vypadat i za deset let, a až ho jednou zdědí moje děti, bude vypadat stále stejně. Jen toho břečťanu a podražce tam bude asi víc,“ píše náš čtenář.

Tepelný akumulátor

Jsou tu i určité nevýhody. „Terasa, kvůli které jsem to dělal, musela po roce dostat pergolu. Tmavá fasáda na jižní straně se už na jaře rozpálí natolik, že se prakticky vedle ní nedá sedět. A tak jsme terasu museli zastínit a na další části vysadit popínavky. Také hodně akumuluje teplo, což je problém v létě, dobře ve slunných zimních dnech.“

Problém mohou mít majitelé i se stavebním povolením. Fasáda nemusí být schválená kvůli regulacím. „Náš dům stojí na polosamotě a těsně vedle našeho plotu pak prochází hranice chráněného území. Takže podle paní na stavebním úřadu, kde jsem vyřizoval úpravu stavebního povolení, jsem měl velké štěstí. Být dům o deset metrů vedle, měl bych smůlu,“ popisuje své štěstí pan Václav.

Příprava podkladu

Příprava podkladu

Obkladové pásky jsou nejrozšířenější a nejjednodušší variantou, jak dosáhnout například na fasádě celkový dojem pravého režného zdiva. Obkladové pásky můžeme lepit jak na obvodové zdivo, tak na zateplovací systém. Ovšem je třeba dodržet několik důležitých technologických postupů. Ty nám přiblížil Pavel Korous, sales manager společnosti Wienerberger, který je zodpovědný za systém lícových cihel a obkladových pásků Terca.


„Lepení pásků přímo na obvodové zdivo (bez použití zateplovacího systému) představuje nejjednodušší variantu. Nosnou stěnu stačí pouze natáhnout lepidlem nebo omítnout vyrovnávací jádrovou omítkou. Po vyzrání ještě doporučujeme celou plochu napenetrovat.“

Samozřejmě, že dnes už se zatepluje prakticky u každé novostavby a drtivé většiny rekonstrukcí. Proto je velmi důležitý hlavně postup pro lepení obkladových pásků Terca na zateplovací systém.

„Na obvodové zdivo se přilepí izolant (EPS polystyren nebo minerální vlna s kolmým vláknem). Na nalepený izolant je třeba nenést vrstvu lepidla, do které se uloží tkanina (perlinka) s vyšší gramáží,“ popisuje Pavel Korous a pokračuje: „Tato tkanina se nazývá sklo-textilní nebo pancéřová. Tkaninu je třeba překotvit hmoždinkou s ocelovým šroubovacím trnem. Hmoždinek používáme 6-8 ks/m². Na takto připravený podklad je pak možné lepit pásky.“