Lícové neboli pohledové cihly jsou krásné. Kromě estetické změny domu obklad lícovými cihlami hodně vylepší i tepelnou pohodu v domě a ušetří za vytápění – dům nabude lepších tepelně izolačních vlastností. Druhým bonusem je, jak bylo řečeno, originální vzhled, který evokuje serióznost a kvalitu. Moderní lícové cihly se také vyznačují mimořádnou odolností proti mrazu.

Půvabně melírovaný dům

Dříve bývaly lícové cihly barevně jednolité barvy, což působilo proti běžným cihlám dost uměle a studeně. Dnes ale už vůbec není cihla jako cihla, dům můžete vybarvit do jemných odstínů různých přírodních barev. Dům může vypadat více klasicky, jako starobylá vila nebo palác – anebo více rustikálně. Lícové cihly jsou protkané žilkami, pigmenty a mají „ručně dělaný“ vzhled. Cihly hrají okrovou nebo šedooranžovou barvou, jiné svítí oranžově s jemnými tmavšími pigmenty. Jiné cihly přecházejí až do červena, hnědooranžova nebo do žluta. Dokonce můžete mít i téměř růžovofialovou fasádu – právě takovými barvami se vyznačují novinky – nové melíry. Typ Glasgow představuje zase temné, až antracitové, stínované cihly. Dům můžete obložit i cihlami bílými. Konečný efekt pak vytváří spojení konkrétního zdiva s odstínem spár.

Kouzlo tkví v nepravidelnosti

Použitím přírodní hlíny získávají cihly příjemně nepravidelný vzhled. Každá cihla je vlastně originál, který se vyrobí ve své formě. Cihlářská hlína s pískem se vypálí a podle typu písku pak po vypálení vznikne zabarvení cihly. Cihly nemají jen jedinečnou barvu, ale také povrch. To není dáno vypálením, ale silou tlaku, s jakou je směs natlačena do formy. Výsledkem je zvrásněný, nepravidelný, rastrovaný přírodní povrch.

Lícovky mají podobný vzhled jako prastaré ručně vyrobené cihly, občas se dojem přibližuje i takzvaným vepřovicím, totiž cihlám z nepálené hlíny. Parametry jsou však diametrálně odlišné, vzhledově se ale starodávný a moderní výrobek někdy téměř přibližuje. Vybrat si ještě můžete cihly tažené (lícový vzhled mají ze tří stran) nebo typ Klinker, vypalované při vyšší teplotě a tím s vyšší pevností.

Jak se lícová fasáda udržuje

Zatímco dřevěná fasáda se podle potřeby přetírá a moderní omítky jsou omyvatelné, lícové cihly mají tu vynikající vlastnost, že jsou v podstatě bezúdržbové. To provozování domu činí velmi zajímavé a pohodlné. Čas od času se jen jednoduše vyčistí přípravkem doporučeným výrobcem. Lícové zdivo se ale také může opatřit impregnačním nátěrem na bázi nanotechnologie, což se doporučuje hlavně tam, kde hrozí ušpinění fasády. Takové namáhanější plochy jsou na větrném místě směrem na sever, nebo to může být fasáda otočená k rušnější vozovce. Také sloupky plotů a zdi kolem zahrad se mohou impregnovat – to prodlužuje životnost a usnadňuje údržbu zdiva, které postačí postříkat vodou. Impregnace také zabrání, aby se na zdivu objevily takzvané výkvěty, proniknutí solí z vnitřku fasády.

Obložení je rychle hotovo

Odborná firma obloží dům poměrně rychle – počítá se, že za den zvládne asi 10 až 20 m2. U nového, právě postaveného domu potřebujete mít vyzrálý izolovaný základ a osazené dveře a okna. Firmy často nabízejí slevy z obkladu, pokud budou současně dělat i fasádu.

Obložit dům můžete i tenkými lícovými pásky

Dům můžete nechat obložit také lícovými obkladovými pásky, což jsou extrémně tenké cihly vyrábějící se rozřezáním hotových, už vypálených lícových cihel. Obklad fasády pak bude mít tloušťku jen do 3 centimetrů a tedy nižší tepelně izolační vlastnosti než obklad z plných cihel. Jinak jsou vlastnosti pásku a cihel shodné, pásky vhledem k tloušťce kolem 2,5 cm samozřejmě neodolají silnému podélnému tlaku a mohou se při manipulaci snáze zlomit.

-ag- Foto: www.thinkstock.cz, www.isifa.com, Wienerberger