Arik Levy se narodil, jak už jeho jméno napovídá, v izraelském Tel Avivu v roce 1963. Když mu bylo 27 let, založil vlastní grafické studio a surfařský obchod. V roce 1991 dokončil studium průmyslového designu na Art Center Europe ve Švýcarsku. První velký úspěch a také vstupenka do velkého světa evropského designu přišla po vítězství v soutěži firmy Seiko Epson, kdy Arik začal pracovat jako profesionální designér a účastnil se několika výstav designu v Japonsku, odkud je firma Seiko. Po návratu do Evropy Arik pracoval na instalacích pro současné divadlo a balet. A v Paříži společně s Pippem Lionnim dává dohromady tým designérů, kteří pod značkou L design pracují v oblasti průmyslového, interiérového a grafického designu. Účastní se výstav, jeho práce jsou zastoupeny v řadě světových muzeí a galerií. Mezi klienty jeho studia najdeme věhlasné firmy, jako je například Vitra, Ligne Roset, L’Oréal, Renault nebo Baccarat.

Sklárny Květná a Arik Levy – dobří známí

Izraelský designér a umělec Arik Levy pracuje v Paříži, kde spolu s designérem Pippem Lionnim založil vlastní studio L design. Studio navrhuje nábytek, interiérové doplňky, ale i sklo nebo umělecké instalace. „V České republice se vyrábí hned několik mých skleněných objektů, dosud to ale bylo jen pro cizí značky.“ Jeho přání vytvořit také něco přímo pro místní firmy mu splnily sklárny Květná, pro něž vytvořil – inspirován fascinujícím mýtem sklářského řemesla – tvarově čistý a zároveň vzdušně lehký nápojový servis Mitos. Kolekce Mitos je z ručně foukaného skla.

Židle se nerovná okamžitý úspěch

„Židle je mýtus,“ říká. „Každý designér začíná navrhováním židle a hrozně se diví, že právě jeho židle žádného výrobce nezajímá. Řekl bych, že to je taková puberta každého designéra,“ dodává.

Ve své praxi se poměrně intenzivně věnoval například navrhování regálů pro obchody, různým úložným systémům a také nábytku. Je řemeslně velmi zdatný, naopak nepřikládá velký důraz finálnímu dekorování „Nejsem žádný zdatný stylista, vlastně nikdy nevím, jakou barvu použít pro daný objekt, který jsem navrhl,“ přiznává.

Přesto se asi Arik Levy vrátil do své puberty. Letos totiž na milánském Salone del Mobile představil novou kolekci židlí a křesel Split a Bloom, které navrhl pro tuzemskou značku Ton. Základ židle tvoří ručně ohýbaný rozštěp masivního dřeva, který vytváří podpěru sedáku i opěradlové části. Ta je elegantně zasunutá za sedadlo, také vytvořené z masivního dřeva. Na výběr je také čalouněná varianta.