Tepelné čerpadlo si chce pořídit polovina lidí, kteří si staví vlastní dům. Čtyřicet dva procent lidí se rozhodlo pro fotovoltaickou elektrárnu. Řízenému větrání s rekuperací, systému pro využití tepla z odpadní vody nebo realizaci zelené střechy zatím Češi na chuť nepřišli. A to ani přes podporu v rámci dotačního programu Nová zelená úsporám. Z aktuálního průzkumu společnosti RD Rýmařov vyplývá, že lidé hledají nová řešení a dříve alternativní technologie nyní nacházejí v domácnostech nebývalý úspěch v důsledku stupňující se inflace a zvyšování cen elektřiny a plynu.

Důraz na úsporu energií se při rozhodování o realizaci vlastního bydlení projevuje již od podzimu minulého roku. Téměř všichni respondenti se tehdy v průzkumu RD Rýmařov shodli na tom, že nejdůležitějšími kritérii při výběru domu jsou energetická náročnost stavby, dlouhá životnost, garance domluvené ceny a spolehlivost firmy.

Průzkumu

Průzkumu IPSOS Instant Research se zúčastnilo 600 respondentů, kteří během posledních 12 měsíců stavěli dům. Zadavatelem byla společnost RD Rýmařov. Průzkum proběhl v srpnu 2022.

„Z dotazů zákazníků pozorujeme, že mezi lidmi od počátku loňských inflačních tlaků silně rezonuje zejména kvalita a jasná cena. I to nás vedlo k tomu, abychom zafixovali ceny pro naše zákazníky a vzepřeli se dění na stavebním trhu, které je ovlivněno jak všeobecným zvyšováním cen, tak i nejistotou v oblasti energií. Právě vysoké náklady na energie jsou hnacím motorem zájmu o nízký energetický standard domu. Samotnou ekologičnost totiž jako zásadní faktor vnímá jen 32 % lidí,“ říká Jiří Buchal, generální ředitel RD Rýmařov.

V letošním srpnovém průzkumu se RD Rýmařov ptal na technologie, které majitelé domů pro úsporu energií nejčastěji využívají. Mezi nejčastější patří tepelná čerpadla a fotovoltaické elektrárny. Tepelné čerpadlo si pořídilo či plánuje zakoupit 49 % stavebníků, z toho polovina zvolila tepelné čerpadlo v kombinaci s fotovoltaickou elektrárnou. Celkově je fotovoltaika druhým nejoblíbenějším úsporným zařízením s 42 %. Řízené větrání s rekuperací chce jen 13 % majitelů novostaveb, systém pro využití tepla z odpadní vody 10 % a zelenou střechu plánuje pouze 8 % investorů. Více než čtvrtina lidí ale s žádnou úspornou technologií nepočítá.

„Zájmu o tepelná čerpadla a fotovoltaické panely pomáhá nejen dobře známá dotační podpora z Nové zelené úsporám, ale také doporučení od ostatních. Na tato úsporná zařízení se nás dnes ptají téměř všichni zákazníci, a právě na jejich popud jsme nyní zahrnuli tepelné čerpadlo typu vzduch/vzduch a fotovoltaickou elektrárnu pro ohřev teplé vody do základní ceny všech našich domů,“ dodává Jiří Buchal.

Zdroj: RD Rýmařov