Cibulnaté lilie lze pěstovat i jako hrnkové rostliny, tedy v květináčích nebo truhlíku na balkoně či terase. Stačí jim najít slunné místo, které je chráněné před větrem, zálivka a pravidelné přihnojování.

Jaké lilie vybrat?

Pro pěstování lilií v květináčích určitě nezkoušejte lilie vykopané ze zahrádky. Ty by vám moc parády nenadělaly. Zvolte si raději už nakvetlé rostlinky v květináčích nebo cibule určené přímo pro pěstování v nádobách.

Zakrslé lilie bývají vysoké od 30 do 50 cm. Vyšší odrůdy mívají 60 až 80 cm. Při výběru lilií se řiďte nejen výškou, ale i barvou lilie. Zkombinovat můžete také lilie dříve kvetoucí s pozdními druhy. Balkon nebo terasa vám pak pokvete od června až do počátku září.

Jaká nádoba je vhodná?

Nejvhodnější nádoby jsou kameninové hlubší květináče. V případě, že zvolíte pěstování vyšších odrůd, dopřejte jim alespoň pětilitrovou nádobu. Pokud chcete sesadit cibulí více, pak budete muset pořídit ještě větší květináč.

Výsadba a pěstování

Lilie v květináčích jsou háklivé na přemokření substrátu. Dno květináče proto vysypejte hrubým pískem, jemnějším štěrkem či keramzitem. Jako substrát je nejvhodnější směs vřesovištní zeminy s hrubým pískem. Do jedné nádoby vysaďte 3-4 cibule lilií. Nevysazujte je ale příliš blízko u sebe, aby netrpěly houbovým onemocněním. Ihned po výsadbě cibule zalijte.

Lilie můžete pěstovat i ze semínek. Použijte výsevní misku nebo truhlík, semena vysejte nejvýše 1 cm hluboko, substrát zvlhčete a zakryjte shora nejlépe kusem skla. Díky němu pak substrát nevysychá a udržuje příjemné prostředí pro klíčení. Semínka vyklíčí většinou do jednoho měsíce. V závislosti na druhu lilie se však může vytvořit i cibulka, ze které rostlina poroste až příští rok.

Výsadba cibulí je ideální na podzim, přičemž nádobu přes zimu skladujete na chladném a suchém místě. V předjaří ji pak umístěte na teplejší místo, kde se cibule proberou a začnou se objevovat první zelené rostlinky.

Jednou týdně cibule hnojte draselným hnojivem, urychlíte tak jejich zralost. Rostliny vám rozkvetou zhruba za 6 týdnů. Lilie zalévejte pravidelně a mírně. Pokud vám lilie vyrostou vyšší, než jste čekali, mohou se vám zlomit. Proto jim pomozte oporou a provázkem.

Zdroj: Abecedazahrady.dama.cz, Ceskestavby.cz