Jakmile tuto neobvyklou květinu poznáte, už nikdy nebude mít vaše zahrada takový šmrnc. Díky svému vysokému jednobarevnému květenství a po opylování barevné kombinaci květů se stane její dominantou, kterou málokdo přehlédne. Některé druhy liliochvostce mohou totiž vyrůst až do výšky tří metrů.

Těšit se můžete z opravdu rozmanité barevné palety listů i květenství ve tvaru hroznů – žluté, bílé, růžové, oranžovo-červené a další. Záleží, který druh vyberete.

Pěstování

Pokud se rozhodnete pěstovat tuto okrasnou mrazuvzdornou trvalku, vysaďte ji ideálně v září na slunečné stanoviště s půdou bohatou na živiny. Vadit jí nebude ani přihnojování.

Vykopejte jámu hlubokou 50 centimetrů, dno zasypte drenáží, například pískem. Hlíza by měla ležet asi 15 centimetrů pod propustnou zeminou. Při vysazování buďte velmi opatrní. Hlíznaté kořeny, vzhledem připomínající mořskou hvězdici, jsou velmi křehké. Ulomíte-li centrální výběžky, jiné již nenarostou.

Přes zimu je vhodné místo, kde rostlina poroste, posypat listím nebo chvojím, abyste udrželi kořeny v suchu. Na jaře začněte s bohatou zálivkou. Liliochvostec vám pak poroste přímo před očima. Na konci jara mohou květenství se zavřenými malými kvítky dosahovat délky až jednoho metru. Z květů s medovou vůní se můžete těšit v červnu až červenci, zhruba po tři týdny.

Po několika letech je vhodné trs rostliny rozdělit a zasadit zpět. Tímto způsobem ji namnožíte, posílíte a zajistíte bohatší kvetení. A pokud rádi pozorujete hmyz, slétne se na ni o to více čmeláků, včel a dalších.

Zdroje: semenaonline.cz, prima-receptar.cz