Nikotinové náplasti, hypnóza nebo akupunktura, to vše jsou poměrně rozšířené metody, za pomoci kterých se lidé snaží přestat kouřit. Poněkud méně známým způsobem, jak bojovat se závislostí na cigaretách, je kloktání limonády. Opravdu to může fungovat?

Ve videu vám poradí 5 tipů, jak přestat kouřit:

Zdroj: Youtube

Jakou limonádu vybrat?

Postup je jednoduchý. Nejprve si nakupte několik litrů své oblíbené limonády. Ideální volbou jsou nízkokalorické nebo nekalorické varianty. V momentě, kdy dostanete chuť na cigaretu, sáhněte po sklenici a limonádě. Nápoj kloktejte. Právě sladká chuť odvede pozornost od cigarety. Jak?

Vědecky prokázaná metoda!

Možná si říkáte, co má kloktání limonády společného s chutí na cigarety? Na to již opakovaně odpověděli vědci. Ti přišli s vysvětlením, že interakce cukru (glukózy) s jazykem zvyšuje pozornost a dodává energii, což může vést ke zlepšení sebekontroly. Kontaktem limonády s jazykem stimulujete chuťové buňky, které vyšlou do mozku signál, že je nutné se kontrolovat.

Vědci se zpravidla zaměřovali pouze na účinky kloktání v krátkodobém horizontu. Při pokusech prokázali, že kloktání limonády opravdu může vést ke zlepšení krátkodobého sebeovládání. Naopak efekt glukózy neprokázali v dlouhodobém sebeovládání.

Nevýhody kouření

A proč přestat kouřit? Důvodů je celá řada. Předně tak zlepšíte své zdraví, snížíte riziko srdečních chorob a zlepšíte stav své pokožky a dýchání. Nejen že tím prospějete sobě, ale také svému okolí, které jinak nepřímo skrze pasivní kouření ohrožujete. Nezanedbatelným argumentem je také ekonomický rozměr. Aktivní kuřáci často spotřebují i více než krabičku denně, tedy třicet krabiček měsíčně. Taková závislost se tak dokáže velmi prodražit.

Zdroje: zdravezpravy.cz, deccanherald.com, ceskenoviny.cz