Lipsko měli Češi v druhé polovině minulého století velmi rádi. Bývalo jedním z nejnavštěvovanějších německých měst, a to nejen díky své výhodné poloze hned za hranicemi, ale také díky snadnému vlakovému spojení. S otevřením hranic a rozšířením dříve nedostupných destinací se na něj trochu zanevřelo. Lipsko si to nezaslouží, je to milé město nabité historií.

ČTĚTE TAKÉ:

Krása podzimních nákupů

Prvními obchodníky na místě dnešního Lipska byli Slované již na začátku 11. století. Už tehdy tady provozovali důležité tržiště. Dnešní návštěvníci si mohou užívat především nákupní galerie z období secese a art deco. I o osm století později se byznysu v saském městě dařilo. Obchodníci se snažili svým zákazníkům nakupování co nejvíce zpříjemnit, takže je například chránili před deštěm a nepohodou. Dnes v rekonstruovaných galeriích sídlí butiky renomovaných značek. Jsou příjemně propojeny s pěšími zónami, kde stojí moderní obchodní domy s další kosmopolitní nabídkou zboží.

Říjnové radovánky

Lipsko je město, kde byly první odvážné demonstrace proti totalitnímu režimu. V roce 1989 se tady lidé scházeli v okolí kostela svatého Nikolaje. Tyto události si dodnes rádi připomínají vždy 9. října, kdy se tu koná Svátek světel. Je to den, kdy opravdu stojí za to město navštívit. Revoluční odkaz již vyprchal a svátek je velmi příjemným oživením města. Místo tiché nenávisti k německé státní bezpečnosti Stasi, která má v Lipsku své muzeum, jsou v hlavním parku pódia s hudební produkcí a celé centrum prožívá bujarou podzimní party.

Do kaváren na lívance

Vzhledem k živé obchodní historii nikoho nepřekvapí, že v Lipsku byla již v roce 1695 otevřena kavárna. Byla druhou v Evropě - první měli v Paříži. Podnik Zum Arabischen Coffe je dodnes v provozu. Nad vstupními dveřmi je reliéf rozvaleného Turka, jemuž kávičku servíruje v míšeňském šálku baculatý cherubínek. Lipskou specialitou jsou tvarohové lívanečky - Quarkkeulchen. Jednoduchý recept, jehož základem jsou tvaroh a brambory, má mnoho lahodných variant. Podávají se především se švestkovou klevelou nebo jablečným pyré. Někdy je těsto obohaceno o rozinky, v létě chutnají výborně se zmrzlinou. Hojně zasypané moučkovým cukrem jdou ke kávě báječně.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com