Lišejník můžeme nazvat tichým nepřítelem, který prorůstá kmeny a větve ovocných stromů. Pokud se na nich rozšíří, nastává problém. Lišejník ze stromů vysává živiny, nemluvě o tom, že se v něm přes zimu schovávají další škodlivé organismy. Na stromech najdete lišejník zejména v místech, kde nesvítí slunce a kde je delší dobu více vlhkosti.

Lišejník napadá všechny stromy

Nejčastějším hostitelem jsou jehličnany, proto ovocné stromy pěstujte v dostatečné vzdálenosti od nich.

Jak se zbavíte lišejníku na stromech?

Pokud je lišejníku na stromu málo, můžete jej oškrábat pomocí drátěného kartáče. Pod kmen dejte plachtu – všechny spadané zbytky musíte spálit. Základní ochranou je pravidelná kontrola. Strom musí mít prosvětlenou korunu a minimum stinných míst.

Pokud je lišejníku na stromě víc, bude boj složitější. Někteří pěstitelé sahají po tlakové myčce, zde se ale může poškodit kůra stromu. Další možností je ekologický nátěr – z 1 dílu vody, 1 dílu dřevěného popela a 1 dílu vápna. Vše se denně promíchává a po týdnu se tekutina natírá na prorostlé kmeny.

Pomoci vám mohou také měďnaté fungicidy. Před použitím kteréhokoliv přípravku si nezapomeňte přečíst návod k použití a řiďte se jím. K likvidaci mechů a lišejníků se používá také skalice modrá.

Zdroj: ireceptar.cz